Dijagnoza proširenih vena nije prepreka kondiciji, pogotovo ako je osoba navikla na sportski način života. Proširene vene su prilično česta patologija koja značajno narušava kvalitetu ljudskog života.

Ova bolest je vrlo raširena i mnogo češća kod žena. Često, proširene vene počinju još u dobi od trideset do četrdeset godina. Potpuni oporavak je težak, ali kako bi se olakšao, mogu se primjenjivati i određene vježbe koje neće naštetiti vašim venama.  

Vježbe za proširene vene nogu korisne su za ljude koji se ne kreću mnogo u svakodnevnom životu. Hodanje je jedna od aktivnosti koja je na vrhu ljestvice preporuka za osobe s proširenim venama. Radi se o aktivnosti niskog intenziteta koja isteže i jača listove te pomaže krvotoku u tom području.

Također, bicikl je poželjan, dok se trčanje ne preporučuje zbog negativnog utjecaja na zglobove. Prije svakog treninga bitno je dobro se istegnuti i zagrijati kako bi se, primarno, mišiće nogu pripremilo na intenzivniju aktivnost. Jednostavno zagrijavanje povećava srčane otkucaje što povećava udio kisika u krvi koja putuje krvotokom oko mišića.

Prije treninga snage, preporučuje se 10-20 minuta umjerene kardio aktivnosti kako bi se ubrzala cirkulacija i smanjila opasnost od stvaranja nabreklina u venama tokom treninga snage. Tokom treninga snage, sve vježbe koje se izvode u stojećem položaju, a posebno one za noge, treba promijeniti u sjedeće ili ležeće.

Vježbe se rade težinama koje ne dovode do mišićnog otkaza. Tako se sprečava dodatno širenje vena i otvaranje zalistaka. Kod podizanja težina, mnogi često refleksno zadrže dah što izaziva značajan porast krvnog pritiska, stoga je ovo veoma bitno izbjeći kako bi se spriječio rast pritiska. Tokom podizanja tereta izdišite, a kod spuštanja udišite. Kod dubokog i pravilnog disanja, kretanje abdomena pomaže krvotoku što smanjuje pritisak u venama. Nakon treninga snage, preporučuje se 10 minuta laganog hodanja kako bi se cirkulacija umjereno brzo vratila na normalan ritam.

Na kraju je potrebno odraditi jednostavno istezanje. Nakon treninga je dobro biti u položaju u kojem su noge na podignutoj poziciji te je dobro staviti elastične čarape. Podignute noge omogućavaju regulaciju cirkulacije, a čarape onemogućavaju širenje krvnih žila.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar