Alergija na hranu je sklonost organizma da neprilagođeno reaguje na određene vrste hrane. Uzrok tome je pojačana reaktivnost imunološkog sistema, odnosno dijela imunosistema zaslužnog za nastanak alergijskih reakcija posredovanih IgE antitijelima.

Kako se manifestuju?

Alergijske reakcije na hranu vrlo su raznolike. Mogu uzrokovati sistemske reakcije opasne po život (anafilaktički šok) ili zahvatiti jedan ili više organskih sistema. Najčešće su kožne reakcije (urtikarija, angioedem, atopijski dermatitis). Često se alergija na hranu očituje samo tzv. oralnim alergijskim sindromom, odnosno osjećajem pečenja ili svrbeža jezika, otokom jezika, usnica, nepca ili ždrijela. Zahvaćenost dišnog sistema može se očitovati simptomima astme i alergijskog rinitisa. Simptomi alergije na hranu u probavnom sistemu su grčevi, mučnina, povraćanje i proljev. Grčevi su čest simptom alergije na hranu u dojenačkoj dobi.

U kojoj se životnoj dobi javljaju?

One se mogu javiti u svakoj životnoj dobi. Najčešće su u prvim godinama života. Alergijske reakcije na hranu češće su kod djece koja imaju neku drugu alergijsku bolest (atopijski dermatitis) ili su te bolesti prisutne u porodici.

Koja hrana ih najčešće uzrokuje?

Hrana je sastavljena od bjelančevina, šećera i masti. Najčešći alergeni u hrani su spojevi koji sadrže šećere i masnoće (glikoproteini). Namirnice koje najčešće uzrokuju alergije su kravlje mlijeko, jaja, ribe, rakovi i školjke, žitarice, soja, kikiriki, orasi, bademi, lješnjaci i jagode. Kod odraslih je oko 90% alergijskih reakcija na hranu uzrokovano kikirikijem, orasima, ribom i školjkama, a kod djece jajima, mlijekom, sojom i brašnom.

Kako se dokazuju?

Alergija na hranu se, kao i kod drugih alergijskih bolesti, može dokazati kožnim testovima te određivanjem razine specifičnih IgE-protutijela u krvi pacijenta.

Šta učiniti kada se pojave?

Ljudima koji su alergični na određenu vrstu namirnica preporučuje se eliminacijska dijeta, odnosno izbjegavanje tih namirnica. Važno je poučiti osobe koje su imale sistemsku alergijsku reakciju (anafilaktički šok) o mjerama strogog pridržavanja eliminacijske dijete. Važno je znati u kojim se namirnicama nalaze neke alergogene tvari kada to nije očito, na primjer, jaja u tjestenini.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar