Ako ste već duže vrijeme umorni i bez energije i uz dovoljan broj sati sna, provjerite ove simptome, jer mogu upućivati na neke zdravstvene probleme.

Ujutro se teško budite, do podne ispijate treću kafu, poslije ručka jedva držite oči otvorene, a navečer se osjećate slomljeno od žongliranja poslovnim i porodičnim obavezama? Normalno je s vremena na vrijeme osjećati pad energije, ali ako se već duži period borite s potrebom za snom usred dana, moguće je da nešto nije u redu.

Evo koje biste stvari trebali prekontrolisati:

Izvadite krv

Muči li vas hroničan umor, usprkos kvalitetnom snu, zamolite liječnika za kompletnu krvnu sliku. Tako ćete provjeriti razine crvenih i bijelih krvnih stanica koje su odgovorne za prijenos kisika iz pluća u tkiva i za obranu organizma.

Prekontrolišite hormone štitnjače

Zbog nedovoljno aktivne štitne žlijezde možete se osjećati iscrpljeno. Smanjeno lučenje hormona tiroksina (hipotireoza) usporava rad metabolizma pa uzrokuje umor, manjak koncentracije i slabost mišića. 

Provjerite nedostaje li vam magnezij

Magnezij je esencijalni mineral koji održava zdravlje živčanog sistema i mišićne funkcije, jednako kao što reguliše šećer u krvi i krvni pritisak. Ali, jednako je važan i za proizvodnju energije. Bez magnezija, tijelo ne može proizvesti trifosfat ili ATP koje je glavno unutarstanično skladište energije.

Vodite brigu o mentalnom zdravlju

Na iscrpljenost gledamo uglavnom kao na fizički problem. Ali, zapravo, hroničan osjećaj umora jedan je od ključnih simptoma depresije pa nije na odmet preispitati svoje mentalno zdravlje.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar