Meditacija postoji otkad postoji ovaj svijet. Ona je sastavna komponenta svih religija i kultura. Njeno blagotvorno djelovanje na um i tijelo omogućuje da proširimo svoju percepciju i bolje funkcionišemo u svakodnevnom životu.

Meditacijom se možete riješiti stresa i loših obrazaca uma te dobiti viši uvid i oslobađanje od negativnih emocija. Naučno je dokazano da meditacija može ojačati um, poboljšati zdravlje neurona, povećati inteligenciju i sreću. Svakodnevnom meditacijom možete značajno poboljšati kvalitetu vašeg života. Meditaciju trebamo razumjeti kao nauku o duhu i univerzalni lijek za svakog čovjeka. Meditacija nije samo vježba ili tehnika disanja. Ona nema veze s hipnozom ili magijom.

Sve nas muče isti problemi: depresija, ljutnja, ljubomora, mržnja, zavist, nemogućnost ostvarenja nekih želja. Danas je svima poznata riječ stres, ali ono što ne znamo je da je stres uzrok čak 75% bolesti i 50% smrtnih slučajeva.

Prekomjernim izlaganjem stresu oštećujemo hipotalamus te opterećujemo živčani, endokrini i krvožilni sistem. Javlja se poremećaj pokreta, smanjuje se mogućnost regeneracije, povećava se udio masnoća u području abdomena. Stres remeti funkcioniranje tiroidne žlijezde, dolazi do stvaranja ugrušaka u krvi, povećava se rizik od srčanih udara.

Meditacija smiruje, daje osjećaj zadovoljstva, potiče lični rast i kreativnost te poboljšava sposobnost prilagođavanja i prihvaćanja. Upravo je zbog toga meditacija najbolji način suprotstavljanja svakodnevnom stresu.

Meditacija je najmoćniji način harmonizacije te ispravljanja fizioloških nepravilnosti i poremećaja, jer kroz nju direktno utičete na sam uzrok bolesti koji se zapravo nalazi u suptilnijim dijelovima našeg bića. Meditacijom jačate fizičko, mentalno i duhovno zdravlje i time postajete otporniji na bolesti i stresne situacije u kojima se možete naći.

Naučno je dokazano da tokom meditacije dolazi do potpune sinhronizacije moždanih valova, normaliziranja metabolizma, dubokog odmora, snižavanja krvnog pritiska, harmonizacije simpatičkog i parasimpatičkog živčanog sistema. Meditacija opušta živčani sistem čija je napetost čest uzročnik mnogih bolesti.

Utjecaj meditacije na zdravlje i psihu:

  1. smanjuje anksioznost i stres
  2. opušta i harmonizira sisteme tijela
  3. smanjuje hronične boli
  4. liječi nesanicu
  5. opušta trbušne mišiće
  6. jača endokrini i živčani sistem
  7. pospješuje razgradnju mokraćne kiseline
  8. poboljšava koncentraciju
  9. potiče mladolikost i zdravlje
  10. oslobađa depresije i povećava osjećaj zadovoljstva
  11. izgrađuje ličnost i proširuje mentalni potencijal
  12. poboljšava sposobnost učenja, zapažanja i pamćenja
  13. povećava inteligenciju i kreativnost 
  14. jača samopouzdanje
  15. razvija ličnost i pomaže se riješiti loših navika
OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar