Shashankasana ili Zec je mnogima omiljeni položaj u jogi, a podstiče varenje i koncentraciju, jača seksualnu energiju i donosi mir.

Način izvođenja Shashankasane:

Kleknite skupljenih nogu. Nožni prsti su ispruženi, palci se dodiruju, a pete su malo okrenute napolje. Nagnite se naprijed pa sjedite na pete. Ispravite leđa i glavu, a dlanove položite na koljena. Gornji dio tijela je uspravan i opušten. Udišući, podignite ruke iznad glave. Izdišući, ravnih leđa i ispruženih ruku savijajte gornji dio tijela unaprijed dok čelo i ruke ne dodirnu pod. Sjedalni dio ostaje na petama. U krajnjem položaju opušteno i produbljeno dišite. Opustite cijelo tijelo, naročito ramena, vrat i leđa. Udišući, ravnih leđa i ispruženih ruku podignite se u uspravan položaj pokretom koji počinje iz kukova. Izdišući, spustite ruke na koljena vraćajući se u početni položaj.

Prednosti:

Vježba poboljšava cirkulaciju u glavi, čime se stimulišu oči i moždane aktivnosti. Pomaže protiv umora, nervoze, depresije, smanjuje napetost i poboljšava koncentraciju. Ako imate vrtoglavicu, izrazito visok krvni i očni pritisak, nemojte izvoditi ovu vježbu ili se nemojte u njoj zadržavati.

Obratite pažnju na sljedeće:

  • savijanje tijela naprijed je iz kukova, ruke i glava idu istovremeno dole;
  • kičma ide ravno naprijed, pratimo svaki milimetar pokreta tokom izdaha;
  • izlazimo iz položaja s udahom i kada ispravimo tijelo blago izvučemo ruke na gore prije nego što ih sa izdahom spustimo na koljena;
  • ukoliko ne možemo da sjedimo na petama, možemo pete postaviti neposredno pored sjedalnog dijela;
  • vježbu izvodimo zatvorenih očiju.
OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar