Svi se znamo naći u situaciji kada nismo produktivni, a odabirom prave muzike gotovo momentalno osjetimo nalet energije i motivacije. No, na koji to način muzika pozitivno utiče na naše zdravlje?

Svi smo se susreli s ljekovitom moći muzike koja nerijetko služi kao sredstvo za rješavanje negativnih emocija poput stresa, anksioznosti i depresije. Samim time, muzika dobiva na važnosti u smislu da ima velik utjecaj na naše emocije.

Danas naučnici, kroz posebnu granu koja se zove neuromuzikologija, proučavaju utjecaj muzike na živčani sistem ispitanika, a sve s ciljem dubljeg shvatanja moći koja muzika ima.

Muzika pozitivno utiče na funkcionisanje pamćenja, ubrzava iscjeljivanje, olakšava ustrajanje u vježbanju, ali i mnogo više. Postoji nekoliko naučno potvrđenih benefita muzike.

Slušanjem spore i umirujuće glazbe na svakodnevnoj bazi opuštamo tijelo, a to vremenom utiče i na manje boli i brži oporavak. U situacijama kada tražimo mir za svoje tijelo, nerijetko puštamo sporu i umirujuću muziku. Na isti način muzika može imati opuštajući utjecaj i na naš um.

Nesanica i manjak sna negativno utiču na naše zdravlje, ali postoji rješenje - muzika. Kada slušamo muziku, ona se povezuje s autonomnim živčanim sistemom koji reguliše funkciju mozga i krvnog pritiska te s limbičkim sistemom koji utiče na naše emocije. Izlaganjem sporoj muzici tjelesna reakcija našeg organizma je usporavanje ritma rada srca i smanjenje krvnog pritiska.

Posljedično, to uzrokuje usporavanje daha što pomaže smanjiti napetost u vratu, ramenima i leđima. Svakodnevnim slušanjem spore i umirujuće muzike opuštamo tijelo, a to s vremenom utiče i na ublažavanje boli te brži oporavak.

Nerijetko nam je teško ustrajati u bavljenju fizičkom aktivnosti, ali rješenje postoji. Slušanjem muzike za vrijeme treniranja zaboravljamo na sitne bolove i umor, a istovremenom se u našem tijelu stvara endorfin - hormon sreće koji nas dodatno potiče i stvara osjećaj uzbuđenosti.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar