Naše tijelo proizvodi serotonin, hormon zaslužan za to kako se osjećamo. Moguće je podignuti njegovu razinu na više načina.

Kada je balans serotonina u tijelu poremećen, dolazi do depresije i ostalih poteškoća u ponašanju. Serotonin se stvara u mozgu, u pinealnoj žlijezdi koju nazivaju i trećim okom - centrom naše duše. Serotonin je neurotransmiterska hemikalija koja reguliše mišićne kontrakcije, tjelesnu temperaturu, apetit i osjećaj boli, a upravlja i našim ponašanjem, krvnim pritiskom i disanjem.

Nedostatak serotonina odgovoran je i za nemogućnost oslobađanja uma od negativnih misli, za nedovoljno interesa za ljubav i seks, a može biti i krivac za to da nekoga ili nešto ne možemo izbaciti iz glave.

Postoji više načina kako se razina serotonina može povećati u tijelu:

Više svjetlosti

Najidealnije je boraviti na suncu, ali ako sunca nema, u kući treba biti dobro osvjetljenje pa postavite nekoliko svjetiljki više kako bi vaš dom tokom tmurnih dana bio svjetliji - osjećat ćete se bolje.

Pazite na držanje

Pognuto držanje u ljudima izaziva osjećaj manje vrijednosti, iako toga nisu svjesni. Uz to, nivo hormona sreće se smanjuje što ipak vodi svim problemima koji su gore nabrojani. Zato, ispravite se, jer ćete se tako osjećati samopouzdanije, a time i sretnije.

Hrana je važna

Složeni ugljikohidrati bogati su triptofanom - aminokiselinom koja je zaslužna za regulaciju proizvodnje serotonina. Pod složene ugljikohidrate svrstava se tjestenina, riža, hljeb, žitaricama, krompir, grah.

Nedostatak triptofana u tijelu vodi lošem raspoloženju i tjeskobi. Stručnjaci savjetuju kako je bolje umjesto posezanja za, na primjer, pečenim krompirićima ili nekim pecivom, pojesti puretinu, jaja, banane ili orahe.

Pjevanje pomaže

Prema nekim istraživanjima, pjevanje s grupom ljudi u tijelu potiče oslobađanje hormona sreće i hormona ljubavi - serotonina i oksitocina. Ako nemate s kime zapjevati, pjevajte sami, na primjer - dok se tuširate ili kuhate omiljeno jelo, sigurno ćete se osjećati bolje i sretnije.

Redovno vježbajte

Koliko god bili u gužvi, dnevno možete odvojiti 20 minuta za vježbanje, ako to zaista želite. Fizička aktivnost uveliko doprinosi dobrom raspoloženju, a i zdravlju općenito.

Spavajte dovoljno

Kvalitetan san je neophodan za proizvodnju hormona sreće pa pazite na to kako i koliko spavate. Važno je da se budite odmorni kako bi mogli pravilno funkcionirati.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar