Perut ili ljuštenje vlasišta je česta pojava u široj populaciji. Javlja se najčešće u pubertetu i adolescenciji, ali i u kasnijoj životnoj dobi, češće kod muškaraca.

Šta uzrokuje perut?

Brojni su faktori koji mogu potaknuti nastanak peruti. Određeni uvjeti bitno pospješuju nastanak peruti, a to su posebice interakcija pojačanog izlučivanja loja i djelovanje gljive Malassezie kao što je slučaj kod seborejičkog dermatitisa. Perut u ovim slučajevima nije isključivo ograničena na vlasište; nerijetko se vidi u obrvama, uz rub trepavica, područje uz nosna krila, iza uha, u vanjskom zvukovodu ili na prsima. Uz seboreični dermatitis, prhut se može kod pacijenata koji boluju od psorijaze, atopijskog dermatitisa i akni. Može nastati i kao posljedica primjene neadekvatnih preparata za bojanje i njegu kose. U zimskim mjesecima uslijed izloženosti suhom, grijanom zraku i posljedičnom oštećenju barijere kože dolazi do pogoršanja i jače izraženosti ljuštenja vlasišta.

Stres i umor pogoduju nastanku peruti. Perut je izraženija u pacijenata s neurološkim bolestima (Parkinsonova bolest) i kod oslabljenog imunološkog statusa.

Kako se manifestira perut?

Perut se manifestira pojavom suhih ili masnih, žutih ili bijelih ljuskica koje predstavljaju odumrle stanice kože. Samo vlasište je nerijetko crveno, iritirano praćeno subjektivnim osjetom svrbeža.

Šta učiniti?

Terapija izbora su šamponi koji sadrže aktivne sastojke namijenjene liječenju prhuti, a djeluju na gljivu Malasseziu i na smanjenje lučenja loja.

Kada posjetiti liječnika?

Ako se uprkos korištenju šampona za perut kroz period od nekoliko sedmicakoličina prhuti ne smanji, vrijeme je da posjetite liječnika. Isto vrijedi ukoliko je vlasište crveno, otečeno ili dolazi do ispada kose. Postavljanje ispravne dijagnoze i uvođenje ciljane terapije je u ovim slučajevima optimalno rješenje.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar