Malo je onih koji su ravnodušni kad u zrcalu ugledaju bijele vlasi, no sijeda kosa je postala svjetski trend. S jedne strane, sve više žena ponosno nosi svoju prirodno sijedu kosu, a s druge strane, mlade žene namjerno boje kosu tako da izgleda sijedo, jer je takva frizura trenutačno vrlo moderna.

Ruše se predrasude da sijedo znači staro i neprivlačno, jer sijeda kosa može biti izuzetno ženstvena i seksi. Samo je treba pravilno njegovati i nositi sa stilom.

S godinama dlake prirodno izblijede, jer se smanjuje aktivnost stanica melanocita koje proizvode pigment melanin što kosi daje boju. Naučnici tvrde da je u svakoga genetički "programirano" vrijeme kada će dobiti sijede, no očito na to utiče i način života. Nekada su se prve sijede dlake obično pojavljivale u tridesetima, a danas su često vidljive puno ranije, što potvrđuju dermatolozi i frizeri.

Smatra se da uzroke treba tražiti u stresu, nezdravoj prehrani, štetnim navikama poput pušenja, ali i sve većoj uporabi različitih kemijskih preparata za kosu. Na preuranjenu pojavu sjedih mogu utjecati i razne zdravstvene tegobe poput manjka vitamina B i poremećaja rada štitnjače.

Sijeda kosa prirodno je grublja i čvršća pa zahtijeva intenzivniju njegu i redovno šišanje. Želite li prikriti sijede vlasi, najprije se posavjetujte s frizerom je li uopće potrebno sveobuhvatno bojenje ili će biti dovoljan preljev ili pramenovi.

No, želite li nositi svoju sijedu kosu bez bojenja, održite je lijepom i vitalnom tako da je nakon šamponiranja nahranite regeneratorom, a poželjni su i sedmični jači tretmani (maska ili tretmani u salonima) koji će joj dati sjaj. Sijeda kosa ne smije izgledati zanemareno ni neuredno pa je redovno šišajte svakih četiri do šest sedmica. Odlično su rješenje moderne frizure koje nisu samo trendi nego imaju i učinak pomlađivanja.

Kako prikriti (ofarbati) sijedu kosu?

Želite li prikriti sijede vlasi kojima je kosa mjestimično prošarana, topli pramenovi privlačan su kontrast srebrnosijedoj kosi. Razne tehnike pramenova također mogu biti dobro rješenje kad imate veću količinu sijedih vlasi.

Najpotpunije prekrivanje sijedih vlasi dobiva se bojenjem kose trajnom bojom, no to je i najzahtjevnije, jer iziskuje često farbanje zbog izrasta. Nježnija boja (u pravilu bez amonijaka) je preljev koji ne može potpuno prekriti sijede, ali ih može "omekšati", dati im sjaj te izvrsno izbalansirati razliku u boji.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar