Zašto dolazi do tih mučnih "epizoda" i za dijete i za majku nauka još nije u potpunosti objasnila, no kako bi djetetu olakšali situaciju, ključna su dva položaja u kojem ga majka hrani, kao i to kako beba zahvaća bradavicu tokom dojenja.

Dojenački grčevi ili kolike javljaju se kod 10 do 30 posto dojenčadi u prva 3-4 mjeseca života. Pojavljuju se nekoliko puta u sedmici i traju sedam ili više dana, pri čemu dijete dobro napreduje na težini i uredno se razvija. Češće se javljaju kasno poslijepodne ili navečer, za vrijeme ili nakon hranjenja.

Postoje dva praktična položaja koja osiguravaju blizak kontakt i povišen položaj gornjeg dijela tijela bebe. U prvom položaju dijete je samo u pelenici i leži priljubljeno na majčinom prsnom košu. Pri tome majka leži na znatno povišenom uzglavlju, a gornji dio pidžame zakopčava preko djeteta tako da samo glavica ostaje vani.

U drugom položaju majka sjedi i oslanja svoja stopala na drugi stolac ili nizak stolić pri čemu su joj natkoljenice uzdignute pod 45 stepeni. Postavlja dijete na svoje natkoljenice licem prema sebi. Taj položaj omogućuje dobar vizualni kontakt djeteta s majkom.

Ležanje bebe na trbuhu ili nošenje na podlaktici u potrbušnom položaju također olakšava eliminaciju suvišnog zraka iz probave koji uzrokuje grčeve. Pri uspavljivanju bebe treba nastojati da u prostoriji bude umirujuća atmosfera, prigušena svjetlost i tišina. Također, bebu treba stavljati na spavanje uvijek u približno isto vrijeme.

Kako bi se spriječila pojava grčeva, majka koja doji treba pripaziti da dijete zahvati cijelu bradavicu zajedno s areolom te da isprazni dojku do kraja, jer prvo mlijeko koje povuče ima više laktoze, a iduće ima više masnoće.

Ako dijete uzme malo mlijeka iz jedne dojke a zatim iz druge, popit će mnogo laktoze koja će pojačati grčeve. Osim toga, od tog će mlijeka biti brže gladno pa će češće jesti.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar