Koju god vrstu krastavca odabrali, one velike ili male, sigurno se radi o osvježavajućoj namirnici, koja ne mora biti samo prilog salatama.
Evo šta sve niste znali o krastavcima, a moglo bi vam koristiti:
JE LI KRASTAVAC VOĆE ILI POVRĆE?
Poput rajčice, krastavac dolazi iz porodice voća. Raste iznad zemlje i u sebi ima sjemenje. Ako je u pitanju priprema, koristi se kao povrće. Kako je pun vode, smatra se niskokaloričnom namirnicom.
VRSTE
Najpopularnija vrsta krastava je ona koju ćete pronaći u trgovini, tamno zelene boje. Nekad se mogu pronaći i puno tanji i puno manji krastavci, jednako ukusno.
NUTRITIVNA SVOJSTVA
Puni su vode i nemaju baš puno vitamina i minerala, ali niti kalorija. 100 grama krastavca sadrži njih samo 15. Idealna namirnica ako ste na dijeti.
AKO STE NA KETO DIJETI SMIJETE LI JESTI KRASTAVCE?
Sadrže oko 3 grama ugljikohidrata, što je jako malo pa se može reći da su poželjni. Krastavac može biti odlično osvježenje ako ste na dijeti.
KOJA JE RAZLIKA IZMEĐU TIKVICE I KRASTAVCA?
U botaničkom smislu, dosta su slične namirnice, a i ponekad imaju sličan okus. Sadrže oko 95 posto vode te imaju slične nutritivne vrijednosti. Krastavci su hrskavi i slatkasti, dok tikvicu krasi gorčina i puno je ukusnija kada se termički obradi.
KAKO SE POHRANJUJU KRASTAVCI?
Najbolje ih je čuvati na sobnoj temperaturi i tako će trajati duže. Pokraj njih neka ne stoje banane i dinja. Ako volite grickati hladne krastavce, ohladite ih, ali maksimalno 2 dana smiju stajati u hladnjaku.
SMIJU LI SE KRASTAVCI ZAMRZNUTI?
Da, ali su najukusniji svježi. Ako ih ipak odlučite pohraniti u zamrzivač, najbolje ih je koristiti za supu ili sok.
Ostavi komentar