Često u želji da sebi pomognemo činimo pojedine stvari koje, nažalost, ne olakšavaju one dane u mjesecu nego ih čak i pogoršavaju. Provjerite da slučajno jednu od grešaka ne ponavljate svaki mjesec iznova.

Ne perete ruke prije promjene tampona

Na prvu zvuči posve nehigijenski, ali ko ovu grešku nije počinio barem jednom u životu zasigurno laže. Dogodi se da smo u žurbi, negdje na putu i jedino što želimo jest što prije promijeniti tampon. Uvijek vodite računa da ovo činite s čistim i dezinficiranim rukama. U protivnom riskirate prijenos bakterija.

Ostavljate tampon preko noći

Stručnjaci savjetuju da se tampon ne ostavlja tokom noći u tijelu, pogotovo ako spavate dugo i ne budite se tokom noći kako biste ga promijenili. Ako tampon, bilo preko noći ili dana, bude ostavljen predugo u tijelu može izazvati sindrom toksičnog šoka. Preporuka je mijenjati tampon svaka četiri sata. Stoga, tokom noći koristite noćne higijenske uloške.

Koristite aspirin protiv menstrualnih bolova

Često menstrualni dani nisu izdržljivi zbog teških bolova stoga je posve jasno zašto koristite tablete protiv bolova. No, aspirin biste trebali izbjegavati, jer on razrjeđuje krv stoga može pojačati menstrualno krvarenje.

Ne krećete se dovoljno

Umjesto da posegnete za tabletama protiv bolova bolje bi bilo baviti se fizičkom aktivnosti. Znamo, to često zvuči kao nemoguća misija, no brojna istraživanja, ali i iskustva žena potvrđuju kako se grčevi usljed fizičke aktivnosti ublažavaju. Slušajte svoje tijelo i odaberite onu aktivnost koja vam u datom trenutku odgovara.

Ne unosite dovoljno magnezija

Jedan od uzročnika pojačanog krvarenja i jakih menstrualnim grčeva može biti i manjak magnezija. Magnezij pozitivno djeluje na mišiće, a njegov manjak može utjecati na pojačane grčeve.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar