Dinja je ljetna namirnica u čijem prekrasnom mirisu i savršenom okusu svi rado uživamo. Možda niste znali da dinja koristi i našem zdravlju.
Dinja ne deblja, osvježava i prepuna je vitamina i drugih važnih sastojaka neophodnih organizmu. Dinja sadrži oko 88 posto vode i samo 11 posto šećera, što je čini fantastičnim ljetnim niskokaloričnim osvježenjem.
Sve dobrobiti dinje
Dinja je u ravnopravnom odnosu sa svim ostalim voćem zbog čega ju je poželjno jesti nekoliko puta na dan. Vitamin A iz dinje je neophodan za dobar vid i ten, a uz njega sadrži i vitamin C. Ova dva antioksidanta štite organizam od kardiovaskularnih oboljenja starenja.
Neka nova istraživanja tvrde da beta-karoten iz dinje pomaže u borbi protiv karcinoma pluća, ali i kod raka grlića materice, želuca i oralnih bolesti.
Biljna vlakna povoljno djeluju na čišćenje organizma od štetnih radikala i odlična su pomoć kod nadutosti. Dinja sadrži i kalcij 300 - miligrama u 100 grama.
Dinja je najbolji izbor za one koje žele skinuti višak kilograma, jer nutrijenti iz nje reguliraju probavu i detoksiciraju, dok će vas vlakna zasititi na duže vrijeme.
Ostavi komentar