Puko mazanje noktiju lakom u jednoj boji postalo je dosadno i monotono. Manija kreativnog ukrašavanja noktiju širi se na žene svih godina i stilova. Ukrašavanje noktiju cijelom paletom boja, oblika i tema nadraslo je konvencionalne navike uljepšavanja te preraslo u novi način izražavanja vlastite ličnosti.

Nokti se ukrašavaju kako bi odgovarali individualnom stilu ili ipak određenoj temi ili događaju. U brojnim specijaliziranim salonima za nokte nude uslugu dizajniranja noktiju po želji. Istina je da je za nokte koji će fascinirati i zadiviti potrebno određeno umijeće. No, uz malo truda i vježbe nije teško samostalno napraviti i vlastitu kreaciju na koju ćete se ponositi.

Napravite vlastitu mat boju

U prozirni lak za nokte dodajte sjenilo za oči u boji po izboru i pomiješajte. Sjenilo ne morate dodati u bočicu i tako promijeniti boju i teksturu cijelog laka već možete iskoristiti samo dio prozirnog laka, izlivši ga na plastični tanjurić i pomiješavši čačkalicom sa sjenilo.

Zaigrani alati i dodaci

Osim laka za nokte možete koristiti i gelove, šljokice, naljepnice, nakit te razne olovke, za preciznije i razigranije oblikovanje, poput pisanja slova i riječi. Acetonom ili nekim drugim odstranjivačem laka za nokte možete otkloniti dio laka koji se istrošio, a ostaviti drugu polovicu ili napraviti trokute i dijagonale od ostatka laka koji se drži.

Selotejp

Ljepljivu traku možete preko noktiju postavljati i rezati na razne načine, na primjer cik-cak ili valovito, kako bi dobili razigrane kompozicije ili pruge, a njime možete zaštititi i kožu oko nokta pri hrabrijem ukrašavanju, kao u slučaju crtanja grafita lakom jedne boje po već osušenom laku druge boje ili ipak razlivene boje.

Tačka na tačku

Napravite bubamare ili tačkasti uzorak koristeći ukosnice za kosu. Okrugli završetak ukosnice umočite u lak i takvog primijenite na nokte.

Mrežica i spužve za tuširanje

Nakon što nanesete prvi sloj boje i on se osuši, drugi sloj nanesite u drugoj, željenoj boji preko jednog sloja mrežice. Tako ćete, ovisno o gustoći uzorka mrežice, željenom dizajnu te korištenim bojama, dobiti mrežasti, zmijski ili sirenski efekt.

Ombre efekat

Izlijte u plastični tanjir boje koje želite nijansirati jednu do druge i pomiješajte granicu između njih čačkalicom dok se ne stvori nijansa između. U boje umočite spužvasti aplikator za šminku i njime polako mažite nokat malim pokretima gore-dolje dok se sloj laka na noktu ne izgladi, a boje su postupno nijansirane. Za početak pokušajte s dvije boje, a nakon što se izvježbate, možete ih dodavati pa čak napraviti i paletu u duginim bojama.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar