Za izgradnju psihološke otpornosti je potrebno vrijeme i mnogo strpljenja, ali će dijete s ovakvim pristupom steći neprocjenjivu vještinu koja će ostati uz njega cijeli život.

1. OVO JE BILO TEŠKO, ALI SI USPJELA - Nije važno kakav uspjeh je u pitanju - da li je dijete po prvi put uspjelo da obuče majicu ili da pročita knjigu, suština je da dijete zastane i osjeti ponos što je prevazišlo teškoću i postiglo cilj.

2. ŽELIM DA POKUŠAŠ SAM, ALI JA SAM TU AKO ZATREBA - Ako požurite da pomognete djetetu, dijete dobija poruku da vi mislite da ono nije sposobno da samo nešto uradi. Ako mu zatreba pomoć, pružite je u što manjoj meri, kako biste omogućili djetetu da osjeti postignuće kroz sopstveni napor.

3. KOGA BI MOGLA DA PITAŠ ZA POMOĆ? - postavljanje ovakvih pitanja bez nametanja odgovora, pomaže djetetu da razvija vještinu rješavanja problema. Ako je dijete na primjer izgubilo igračku, pitajte ga gdje bi moglo da je potraži. Što više počne da se oslanja na sebe, prije će naučiti da ostane staloženo i da se brže oporavi nakon stresne situacije.

4. DA LI SE SJEĆAŠ KAKO TI JE NEKADA BILO TEŠKO DA VEŽEŠ PERTLE? - Pomozite djetetu da se osjeti veštim i sposobnim, podsjećajući ga na sve vještine kojima je ovladalo do sada.

5. TREBA MI TVOJA POMOĆ - Bez obzira koliko je vaše dijete malo, nađite načine na koje bi moglo u nečemu da vam pomogne, da da svoj doprinos. To djetetu šalje neprocjenjivo važnu poruku da je vredno i korisno svojoj porodici.

6. ZA ŠTA TI KONKRETNO TREBA MOJA POMOĆ - Nuđenje pomoći, a posebno dajući djetetu mogućnost da samo odluči na koji način ćete pomoći, zove se saradnja. To djetetu govori da nije samo, da je u redu zatražiti pomoć i da čak i veliki problemi imaju rešenja.

7. VIDIM DA SI SE NASEKIRAO, DA LI TI TREBA POMOĆ DA POPRIČAŠ S DRUGAROM? - Možda mu je drugar rekao nešto ružno, ili se vaš mališan osjetio odsječenim iz igre. Možete mu pomoći da "obradi" osjećanja i sagleda da ima i drugih načina osim da se prepusti suzama. Ne morate da ulazite u rješavanje nedokučivog odgovora na “ko je prvi rekao" ili da zahtijevate izvinjenje, jednostavno pomozite djetetu da kaže drugu šta ga je povrijedilo i da objasni riječima šta mu je potrebno.

8. OVO MI JE BAŠ BILO TEŠKO, ALI SAM USPJELA. PONOSNA SAM NA SEBE - Djeca mogu misliti da je nama odraslima sve jednostavno i lako, jer su mnoge naše borbe u tišini ili se dešavaju kada djeca spavaju ili nisu tu. Podijelite s djetetom neki svoj izazov i način na koji ste uspjeli da se izborite s razočarenjem ili teškim zadatkom.

9. DA LI TI TREBA ODMOR? - Ako pažljivo posmatrate dijete dok se trudi da nešto savlada, moći ćete da vidite kada se bliži granici svojih trenutnih mogućnosti. Tada ga pitajte da li mu treba odmor. Pomozite mu da osmisli šta može da radi kada osjeti da ne može da se izbori s nečim. Možete mu sugerisati da popije čašu vode, da uradi 10 skok-čučnjeva s vama, udahne 5 puta zrak ili ode u kratku šetnju napolje. Otkrijte djetetu alate koje može da koristi da se "resetuje", umjesto da odustane ili da se potpuno slomi u suzama.

Preuzeto sa: bebo.club

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar