Vježbanje oslobađa endorfine zbog kojih se osjećamo dobro, ali novo istraživanje je pokazalo da 55 posto onih koji su vježbali nije došlo na idući trening jer se osjećalo loše, prenosi Sheerluxe. Ova pojava se naziva “fitness mamurluk”.

 

To ne podrazumijeva samo bol u mišićima, već potpunu iscrpljenost, mučninu, čak i tjeskobu.

 

Stručnjak za fitness James Trent dijeli svoje savjete o tome kako bolje tretirati svoje tijelo prije i poslije treninga.

 

Prvo i najvažnije je zagrijati se prije vježbanja. Dobro zagrijavanje će opustiti mišiće i lagano povećati puls, nakon čega možete početi s treningom.

Nakon vježbanja obavezno treba dopustiti tijelu da se ohladi. Ovo je jako važno kako bi se mišići opustili i oporavili. Rastežite se polako dok ne počnete osjećati otpor, ali stanite ako počnete osjećati bol.

Ako osjetite bol nakon vježbanja, masirajte mišiće. Masaža će smanjiti bol u mišićima i lakše ćete se moći kretati.

Ohladite mišiće nakon vježbanja hladnim tušem ili ledom. Tako ćete spriječiti da se mišići upale.

Baš kao i kod pravog mamurluka, “fitness mamurluk” zahtijeva odmor i puno tekućine kako bi se tijelo oporavilo. Izbjegavajte kafu i alkohol s obzirom na to da izazivaju dehidraciju. Sa sobom nosite bočicu vode kako ne biste zaboravili hidrirati tijelo.

Neki ljudi osjećaju i mučninu nakon vježbanja. To je obično slučaj kada je mali razmak između zadnjeg obroka i vježbanja.

Konzumirajte nešto lagano i probajte ostaviti od jedan do tri sata prije treninga kako biste dopustili probavi da odradi svoje.

Nemojte forsirati trening ako se i dalje ne osjećate dobro.

Dobro se naspavajte.

 

PODJELI:

Ostavi komentar