Cirkulacija muči veliki broj ljudi. Od neugodnog osjećaja hladnih ruku i nogu pate mnogi od nas, no postoje biljke koje mogu biti od pomoći. Ako su nam hladne ruke i noge u hladnom okruženju, to smatramo normalnim, no ako je taj problem stalan, treba zatražiti mišljenje liječnika.

Liječniku idite ako uz hladne ruke i noge vaša koža mijenja boju te osjećate trnce. Uzroci hladnih ruku i nogu su brojni, a često je riječ o lošoj cirkulaciji. U ovom ćemo se tekstu baviti problemima cirkulacije, ali kako uzroka ima puno, ne treba zanemarivati simptome.

Cirkulacija i kako je potkanuti

Čimbenici koji pogoduju razvoju bolesti cirkulacije su pušenje, pretilost, nedovoljna tjelesna aktivnost, nepravilna prehrana, hipertenzija, poremećaj rada štitnjače, stres, dehidracija i povišena masnoća u krvi. Kada je vaš problem cirkulacija, prvi je korak u liječenju promjena stila života, što znači da se treba odreći i štetnih navika, a najvažniji su prestanak pušenja, kontrola krvnog tlaka, regulacija kolesterola u krvi i redovito vježbanje. U „liječenju“ hladnih ruku i nogu prvo trebamo početi prakticirati vježbanje koje će potaknuti cirkulaciju. To mogu biti hodanje, plivanje, teretana, vježbanje, biciklizam, što god vam odgovara kao aktivnost.

Biljke koje pomažu u cirkulaciji su zeleni čaj, ginkgo biloba, ulje eukaliptusa, borovnica, peršin, divlji kesten, đumbir…

Čaj

Čaj je popularan za tretiranje problema cirkulacije. Za bolju cirkulaciju i smanjenje venskog zastoja preporučuje se čaj od koprive, stolisnika, ružmarina, borovnice, arnike… Te biljne vrste možete pomiješati u jednakim omjerima te na litru vode dodati dvije žlice čajne mješavine. Pijte jednu do tri šalice čaja na dan, zaslađeno medom ili nezaslađeno. Postoje i gotove čajne mješavine koje potiču cirkulaciju.

Kupka

Nakon napornog dana kupelj za noge može biti od velike pomoći u rješavanju problema s cirkulacijom. Kupelj se može napraviti od eteričnog ulja ružmarina ili crnog sljeza te drugih gotovih mješavina koje se mogu pronaći u ljekarnama. Osim takvih kapi, u ljekarnama možete pronaći i biljne kapi za cirkulaciju koje možete utrljati direktno na kožu.

Masaža i oblozi

Za poticanje cirkulacije može se koristiti i ulje gospine trave koje se utrlja u tankom sloju dva puta na dan, laganim pokretima odozdo prema gore, tj. prema srcu, kako i teče venski krvotok. Obloge napravite prije spavanja – kada su noge najumornije i teške. Tonik za masažu od arnike, mentola i ružmarina namočite na gazu i položite na proširene vene ili proširene kapilare. Oblog držite dok se ne osuši, a potom ga uklonite ili ako vam odgovara, ponovite postupak. Postoji više raznih masti, krema i tonika, a o pravilnom odabiru posavjetujte se sa svojim ljekarnikom.

Prehrana

Prehranu treba prilagoditi te u obroke uvrstiti dosta voća i povrća. Ako jedete kruh, birajte crni ili integralni. Vitamin C štiti stijenke krvnih žila od pucanja pa ga uzimajte svakodnevno u prehrani ili kao dodatak prehrane. Preporučuje se uzeti i vitamine B skupine, vitamin E, kalcij i magnezij. Ne konzumirajte bijeli šećer, alkohol, duhan i masnoće životinjskog podrijetla.

adiva.hr/skolazdravlja.ba

PODJELI:

Ostavi komentar