Plivanje je odlična tjelesna aktivnost za trudnice s urednom trudnoćom. Umjesto da tople i sparne dane provodite u zatvorenim prostorima posvetite se vježbanju u vodi koje će vam olakšati trudničke dane.  

Za početak, odjenite kupaći kostim i prije ulaska u bazen svakako se zagrijte. Prošećite oko bazena, napravite nekoliko vježbi istezanja i polako uđite u vodu do koljena. Ostanite tako nekoliko minuta pa podižite stopala i potkoljenice kako bi se tijelo prilagodilo temperaturi. Kada osjetite da ste se prilagodili temperaturi vode, polako uđite do struka i namočite ostatak tijela.

Ako ste prije trudnoće imali bolove u vratnom ili lumbalnom dijelu kralježnice, a naročito u slučaju čestih vrtoglavica, napetosti u gornjem dijelu leđa i trzajne povrede vrata, najbolji položaj za plivanje bit će leđni. 

Ako volite plivati prsno, ovaj stil plivanja liječnici preporučuju samo u 1. i 2. tromjesečju i to isključivo trudnicama koje nemaju problema s leđima. Trudnice koje su u iznimno dobroj formi mogu plivati i leptirovim stilom, ali pritom moraju biti oprezne i ne smiju zaboraviti da su u drugom stanju.

Ako vam je ipak donji dio leđa bolan i ako se osjećate kao da vam je ukliješten živac, a bol se širi prema sjednim mišićima, kukovima i nogama, obavezno se posavjetujte s liječnikom. Bez obzira na stil plivanja, kontrolišite disanje koje mora biti normalno, to znači da morate izbjegavati dugotrajno zadržavanje daha što može dovesti do vrtoglavice ili nesvjestice.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar