Svakome od nas dođe trenutak kada nam se jede nešto slatko. U današnje vrijeme većina hrane na tržištu sadrži određene količine šećera. No, kada je riječ o žudnji za šećerom, u pozadini problema može biti disbalans hormona, alergija na hranu, infekcije i slično. I dok jedni svoju žudnju za slatkišima uspijevaju kontrolisati, drugima to i ne polazi baš za rukom. Kako da pomognete sebi?

POJEDITE SAMO MALO ONOG ZA ČIME ŽUDITE

Pojedite samo malo slatkog, jer ćete na taj način zadovoljiti želju.

PIJTE VODU

Često zamijenimo dehidraciju za žudnjom za slatkim. Ako vam je voda dosadna, pijte vodu s limunom ili zeleni čaj.

KOMBINUJTE HRANU

Ako se baš nikako ne možete odreći slatkog, kombinirajte slatko s nekim zdravim namirnicama. Na primjer, kombinujte voće i čokoladu i zadovoljit ćete potrebu za slatkim.

POTPUNO IZBACIVANJE ŠEĆERA

Ako se odlučite za opciju potpunog izbacivanje šećera iz vaše prehrane, prvih 72 sata bit će najteža. No, nakon toga polako ćete sticati naviku da ne jedete slatko. Dok nekima ovaj način odgovora, drugima nikako ne. Zato pokušajte, ali nemojte se osjećate loše ako ne uspijete.

ŽVAČITE ŽVAKAĆE GUME

Neki nutricionisti preporučuju i žvakanje žvakaćih guma, a istraživanja pokazuju da žvakanje smanjuje žudnju za slatkim.

NEKA VOĆE BUDE VAŠ SAVEZNIK

Uvijek imajte blizu neko voće. Kada vam dođe želja za slatkim, pojedite voće. Na taj način unosite vlakna, ali i prirodne šećere.

USTANITE I HODAJTE

Kada vam dođe želja za slatkim, ustanite i hodajte. Jednostavno hodajte ili trčite, pokrenite se fizički kako bi skrenuli misli.

FOKUSIRAJTE SE NA DOBRO DRUŠTVO

Pokušajte usmjeriti misli s hrane na dobro društvo u kojem se nalazite ili na neku zanimljivu aktivnost.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar