Vitamin C ima važnu ulogu u većini oksidoredukcijskih procesa, potreban je za proizvodnju brojnih važnih spojeva u tijelu, te u metabolizmu aminokiselina, neurotransmitera, holesterola, folne kiseline i željeza.

Anemija

Anemija zbog nedostatka željeza može se razviti uprkos dovoljnog unosa željeza u organizam hranom. Vitamin C pospješuje apsorpciju organskog željeza te olakšava apsorpciju oblika željeza koji se inače ne bi mogli apsorbirati. Zbog toga vitamin C može biti koristan u terapiji onih oblika anemije koji nastaju zbog nedostatka željeza.

Gubitak tjelesne težine

Vitamin C nikako ne doprinosi mršavljenju, ali svakako u samom postupku mršavljenja može pomoći. Pri raznim redukcijskim dijetama i/ili intenzivnijoj tjelovježbi dolazi do izgaranja masnoća, te se pri tom procesu oslobađaju i toksini. Vitamin C pomaže pri zdravom mršavljenju tako što spriječava oksidaciju i štiti organizam od toksina. Na kraju vitamin C pomaže i jetri da izdrži veće napore uzrokovane većim brojem slobodnih radikala oslobođenih tokom gubitka težine.

Infekcije

Terapija vitaminom C je uspješna u liječenju raznih infekcija i infektivnih bolesti kao što su hepatitis, infekcija HIV-om i Helicobacter pylori, gripa i prehlada. Imunološki sistem uspješno funkcioniše ako organizam ima dovoljne količine vitamina C.

Mega doze vitamina C se koriste u liječenju poliomijelitisa kod osoba oboljelih od AIDS-a. Istraživanja su pokazala da vitamin C blokira razmnožavanje virusa te ujedno spriječava slabljenje imunološkog sistema. Vitamin C se koristi i za vanjsku primjenu kod liječenja Kaposijevih lezija kao česte komplikacije osoba sa HIV virusom. Vitamin C smanjuje prijenos HIV-a sa majke na dijete u kombinaciji sa vitaminima B i E.

Uzimanje vitamina C smanjuje nuspojave liječenja čireva u želucu uzrokovanih bakterijom Helicobacter pylori. Nakon što se bakterije unište, vitamin C smanjuje mogućnost pojave prekanceroznih promjena na tkivu želuca.

Kardiovaskularne bolesti

Umjereno visoke razine vitamina C u krvi su povezane sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Istraživanja pokazuju da vitamin C utiče na razinu holesterola u tijelu, jer je potreban za njegov metabolizam, tj. razgradnju. Vitamin C štiti krvožilni sistem tako što pridonosi čvrstoći krvnih žila, spriječava taloženje lipida na njihove stijenke, smanjuje razinu LDL-a, a povećava HDL-a te spriječava nastanak ateroskleroze.

Koža

Kreme za kožu sa vitaminom C ili vitaminom C u kombinaciji sa acetil tirozinom, cinkovim sulfatom, natrijevim hijaluronatom i bioflavonoidima poboljšavaju izgled kože i bore uzrokovane izlaganjem suncu. Vitamin C u kombinaciji sa vitaminom E može spriječiti opekotine od sunca. Crvenilo (eritem) nakon kozmetčkih zahvata se može smanjiti kremama s vitaminom C.

Dijabetes

Dijabetes tipa II je o inzulinu neovisan tip šećerne bolesti te jedna od glavnih posljedica te bolesti je ateroskleroza. Istraživanja pokazuju da uzimanjem vitamina C (400 mg na dan) se smanjuje rizik od koronarnih bolesti, koje su čest uzrok smrti oboljelih od dijabetesa. Vitamin C se ne koristi u liječenju dijabetesa, ali može blagotvorno djelovati, jer štiti od nakupljanja kolesterola i od posljedica prevelikih razina šećera.

Zubi i desni

Zdravlje zuba ovisi o kolagenu, čija sinteza u organizmu ovisi o vitaminu C. Jedan od prvih znakova nedostatka vitamina C jest sklonost oštećenju i krvarenju desni. Vitamin C također štiti i od karijesa, jer je potreban za izgradnju i zdravlje dentina, tvari gušće od kostiju koja izgrađuje zub. U nedostatku vitamina C zubi su podložniji nastanku karijesa.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar