Kadulja je biljka nevjerojatno širokog spektra djelovanja te je upravo zbog svoje ljekovitosti i zaslužila latinsko ime Salvia officinalis koje nam mnogo govori o njenom djelovanju.

Postoji puno vrsta kadulje, no od svih upravo je Salvia officinalis, odnosno ljekovita kadulja, među njima najdjelotvornija kao što joj i samo ime govori. Salvia dolazi od latinske riječi salvus što znači spašen, zdrav. Latinski pridjev officinalis u imenu označava tačnu vrstu, a njime su se označavale samo biljne vrste iznimnih ljekovitih svojstava.

Dokazano je da kadulja ima antibakterijsko, antivirusno i antifungicidno djelovanje, što će reći da je dobar borac protiv bakterija, virusa i raznih gljivica, odnosno upala.

Potom liječi bolesti želuca, crijeva, žuč, mjehur i mokraćne kanale. Pomaže kod bolesti usne šupljine, grla i krajnika. Također, pomaže kod kašlja, hunjavice, bronhitisa, prehlade i gripe. Normalizuje mjesečnicu i hormonalne teškoće kod žena.

Pomaže kod neuroze i depresije. Regulator je znojenja u bolesti kao i u pubertetu, adolescenciji i klimakteriju. Poboljšava pamćenje i može spriječiti Alzheimer. Koristi kod kožnih bolesti, liječi gnojne rane i čireve. Blagi je afrodizijak. Priprema se u obliku čaja, tinkture, ulja, kupke, obloga, rakije i vina.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar