Strah od škole se posljednjih nekoliko godina sve detaljnije istražuje i proučava. U posljednje vrijeme sve je veći broj djece u strahu od škole, a kod nekih se čak javlja i depresija zbog škole.

Osim psihičkih simptoma pri pomisli ili odlasku u školu, mogu se javiti i fizički simptomi (glavobolja, bolovi u trbuhu, vrtoglavica, mučnina). Uzroka je zaista mnogo, a roditelji još uvijek nedovoljno shvaćaju koliko je važno o ovoj temi razgovarati s djecom.

Škola kod djece koja pate od školske anksioznosti u mozgu izaziva okidač za opasnost te na taj način upravlja osobom iako u konačnici opasnost nije realna. Iako mnoga djeca znaju da se ne bi trebala brinuti, mozak i dalje percipira školu kao prijetnju i rezultira izbjegavanjem i strahovanjem od škole.

Prof. dr. Anela Hasanagić, psiholog pojašnjava za portal www.skolazdravlja.ba da svaka nova situacija sa kojom se susrećemo sa sobom nosi jednu dozu uzbuđenja, pa i straha od novog, nepoznatog. U normalnim okolnostima, vjerujemo da će sve biti dobro na kraju i spremno se suočavamo s tom novom situacijom. Takve situacije nisu samo škola, nego i novi posao.

"Da bi roditelj mogao razumjeti svoje dijete, najbolje je da se stavi u djetetovu poziciju i da osvijesti svoje osjećanje, kako su se on/ona osjećali kada su odlazili na posao prvi puta. Radujemo se tom činu, ali je prisutna određena zebnja. U ovim okolnostima je opisana normalna reakcija, na normalnu situaciju blagi strah od onoga što slijedi", pojašnjava Hasanagić.

Međutim, tu je i strah od škole kao dijagnoza koja zahtijeva terapijski tretman djeteta pa i roditelja.

"Ukoliko primjetimo da dijete odbija ići u školu, da plače pri rastanku od roditelja kontinuirano, da ima regresiju u ponašanju kući (sisanje prsta, mokrenje u krevet i slično), da je tužno više nego sretno, to su sve znaci kada treba potražiti stručnu pomoć. Roditelji su ti koji to moraju prepoznati i pravovremeno reagovati, jer nisu sva djeca ista, neka djeca se suočavaju sa polaskom u školu i boravkom u školi na jedan način, neki na drugi, a neki razviju težu simptomatologiju i zahtijevaju stručni tretman", navodi Hasanagić.

Nadalje, Hasanagić naglašava:

"Ono što je bitno da kao roditelji uradimo jeste da dijete pripremimo za školu, to nikako ne znači da naučimo dijete da čita i piše, nego znači da dijete emocionalno i socijalno ojačamo za ono što slijedi s polaskom u školu".

Mnogi roditelji griješe pa djecu plaše polaskom u školu, na primjer: "Vidjećeš ti kad kreneš u školu, nema više igre" ili "Ne moraš slušati mene, ali ćeš morati učiteljicu, ona će tebe dovesti u red" i slično tome. Takve rečenice su potpuno kontraproduktivne tome da se dijete raduje školi i boravku u školi.

Strah od škole ne mora nužno biti definisan kao školska fobija obzirom na to da se intenzitet straha razlikuje ovisno o djetetu. No, činjenica je da su strahovi i anksioznost kod školske djece povezani s fiziološkim odgovorima osobe.

Šta možete učiniti

Pokušajte djecu redovno ohrabrivati u vezi škole i ukazivati na njihovu vrijednost koja ne ovisi o ocjenama. Potičite ih da odlaze na druženja i vannastavne aktivnosti s prijateljima iz škole kako bi sklopili prijateljstva i osigurali socijalnu podršku u školi.

Također, dobro bi bilo da redovno odlazite na roditeljske sastanke i razgovarate s učiteljima i profesorima ako sumnjate na određene probleme sa strahom od škole kod djeteta. Ponekad učitelji mogu jasnije shvatiti moguće uzroke ovog problema obzirom na to da mnogo vremena provedu s vašim djetetom.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar