Soda bikarbona, poznata i kao kuhinjska soda, čest je artikal u kuhinjama i kupatilima. Naučni joj je naziv natrijev hidrogenkarbonat, a krije se iza formule NaHCO3.

Koristi se prvenstveno kao sredstvo (dodatak) za "dizanje" tijesta, no ima i nekoliko značajnih zdravstvenih primjena. Iako je službena medicina odbacila kao mit navode alternativaca da velike doze sode bikarbone liječe rak, ovaj je spoj sposoban za velike stvari po pitanju zdravlja.

Njegova se moć krije iza slova pH, od latinskog potentia hydrogenii - snaga vodika. Vrijednost pH je broj koji služi kao mjera kiselosti (aciditeta), odnosno lužnatosti (alkaliteta) otopina. Maksimalna je kiselost označena s 0, a maksimalna lužnatost s 14.

  • Višak kiselosti u krvi štetan je po zdravlje i skraćuje život. Istraživanja su pokazala da stariji ljudi s manjkom bikarbonata u krvi u prosjeku žive kraće od vršnjaka s normalnom ili povećanom količinom glavnog sastojka sode bikarbone. 
  • Ublažite žgaravicu i druge probavne smetnje uzrokovane viškom kiselosti ispijanjem jednog decilitra mlake vode pomiješane s pola čajne žlice sode bikarbone. Soda svojom lužnatošću neutralizira iritantne želučane kiseline. Ova terapija djeluje vrlo brzo i ublažava tegobe u roku od nekoliko minuta.
  • Zbog oštrine kristalića, soda bikarbona je pogodno sredstvo za higijenu usne šupljine. 
  • Dok neki drugi dezodoransi samo prikrivaju neugodne mirise, soda bikarbona stvara hemijsku reakciju od koje mirisi iščezavaju. Nanesite prstohvat sode ispod pazuha i divite se nestanku neugodnih mirisa.

  • Smjesu za piling koju ste napravili od sode bikarbone i vode nježno utrljajte u kožu. Fini kristalići iz sode odstranit će odumrle stanice te će kožu učiniti čistom i glatkom. 
  • Napravite smjesu od vode i sode bikarbone u omjeru 75:25. Nanesite je na mjesto ujeda ili uboda kukca da biste ublažili peckanje, svrbež i crvenilo. 
  • Mnogi neugodni mirisi potječu od jake kiselosti. Soda bikarbona osvježava prostor tako što popravlja vrijednost pH i smanjuje kiselost. 
OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar