Istovremeno konzumiranje lijekova i alkohola nije preporučljivo, jer alkohol može da promijeni dejstvo kako lijekova tako i biljnih preparata što znači da može da dođe do raznih neželjenih dejstava. Ne postoji lijek koji smije da se kombinuje s alkoholom.

Najčešći lijekovi koji se piju:

1. Lijekovi za srce i pritisak, ali u kombinaciji sa alkoholom njihovo dejstvo se mijenja i može doći do ubrzanja rada srca, aritmija, naglih promena pritiska, pogoršanja i pojačanja bolova u grudima te povećanja rizika od mogućnosti razvoja infarkta ili šloga.

2. Lijekovi za obaranje temperature i za bolove (acetil-salicilna kiselina, paracetamol, ibuprofen, diklofenak…) u kombinaciji sa alkoholom povećavaju verovatnoću za razvoj krvarenja u želucu, povećanog rizika za infarkt i šlog.

3. Kombinacija alkohola s lijekovima za razređivanje krvi može dovesti do pojačanja njihovog dejstva, a samim tim i vjerovatnoće razvoja unutrašnjeg krvarenja.

4. Alkohol remeti dejstvo lijekova za šećer te tu kombinaciju definitivno treba izbjegavati.

5. Psihijatrijski lijekovi u kombinaciji s alkoholom dovode ne samo do opijenosti i pospanosti već i do sumanutog (psihotičnog) ponašanja, prestanka disanja, kome i smrti.

6. Kombinacija alkohola i antiepileptika je posebno opasna, jer se smanjuje dejstvo lijekova za epilepsiju i povećava učestalost epi napada.

7. Također je opasna kombinacija lijekova za alergije i alkohola zbog uticaja na naš nervni sistem u vidu pospanosti, vrtoglavice, konfuzije i gubitka koordinacije.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar