Tema koja je posebno važna danas jeste koja je to prava namirnica za jači imunitet. Iako je važno da se dobro obučete i da vam je toplo u kući, razmislite i o vrstama hranljivih namirnica koje unosite za jači imunitet i svoje zdravlje. Uključite ovih šest namirnica za jači imunitet u svoju ishranu.

CIMET

Sledeći put kada napravite sebi toplu čokoladu ili šolju čaja, probajte da pospete malo cimeta preko, za jači imunitet. Ne samo da ima predivan miris, cimet je odličan za stomak i jači imuni sistem u celini. On može smanjiti sposobnost bakterija da se razmnožavaju, a ako ste dugo prehlađeni, cimet može pomoći organizmu da se što brže očisti. Ova namirnica za jači imunitet može da se pomeša sa sirovim medom, koji ima slična svojstva. Takođe, iako ovo jeste namirnica za jači imunitet, možete da napravite i rolnice sa cimetom ili bilo koju poslasticu u kojoj svi mogu da uživaju, dok rade nešto dobro za svoj organizam.
 

POMORANDŽE

Važno je da obezbedite svom telu puno vitamina C koje je posebno važno za jači imunitet i pomaže vam u borbi protiv infekcija i virusa. Vitamin C ne može da se skladišti u telu, tako da je važno uključiti ga u svakodnevnu ishranu. Iako jeste odlična namirnica za jači imunitet, možda niste ljubitelj pomorandži, pa možete jesti i paradajz, grašak i paprike, ili piti limunadu.
 

LUBENICA

U ovo doba godine znamo da ih je skoro nemoguće naći, ali lubenice sadrže citrulin, koji čuva srce, a pune su i vitamina A, C i B6, takođe. Njihovo crveno meso snabdeva telo likopenom koji čuva kosti, ali i čini da nam bude jači imunitet.

BROKOLI

Kada birate svoje obroke, osigurajte brokoliju mesto favorita, jer je ova namirnica za jači imunitet bogata nutrijentima dobrim za stomak. Obiluje vlaknima, vitaminom C, kalijumom, vitaminom B6 i vitaminom A3. Umesto kuvanja, ova namirnica za jači imunitet je bolja ako se jede sirova ukoliko je moguće, jer je tako hranljivija. Slično povrće koje je odlično za jači imunitet su klice, kelj i karfiol.

OSTRIGE (ILI DRUGE NAMIRNICE KOJE SADRŽE CINK)

Ukoliko želite da imate jači imunitet, vaše telo treba da ima dovoljno cinka. Možete uzeti suplemente ili pokušati da, ako izuzmemo ostrige, češće jedete i jaja, pečurke, piletinu, seme bundeve ili indijski orah. Cink je potreban za proizvodnju belih krvnih zrnaca, tako da dobijate jači imunitet i telo može da se bori protiv infekcija.

JOGURT

Umesto mleka uz žitarice, zašto ne biste sipali malo jogurta? Da bi bila prava namirnica za jači imunitet, izaberite jogurt sa aktivnim ili živim kulturama, jer one omogućavaju da se imuni sistem bori protiv loših bakterija u stomaku. Jogurt takođe sadrži vitamin D, koji posebno jača imunitet.
Izvor: https://www.hollandandbarrett.com/the-health-hub/conditions/immunity/immunity-nutrition/six-super-foods-boost-immunity-winter/
PODJELI:

Ostavi komentar