Osim ekoloških i genetskih faktora i prehrana može umnogome utjecati na proces starenja kože.

Zdravlje kože povezano je s prehranom. Naime, osim izlaganja suncu glavni krivac za oštećenja kože povezan je s postupkom koji uključuje miješanje masnoća ili proteina s šećerom u našem krvotoku. Dobra i već poznata vijest je da kvalitetna prehrana može biti moćan alat u borbi protiv procesa starenje te pomoći u zaštiti naše kože.

Prerađeno meso poput kobasica i hrenovki sadrži velike količine natrija, sulfita i zasićenih masti, a pokazalo se da sve navedeno dehridira kožu i uzrokuje upalne procese. Zato ove namirice zamijeniti laganijim mesom poput piletine koja je bogata aminokiselinama koje su važne za prirodno stvaranje kolagena. Piletina je istovremeno i dobar izbor proteina koji će vas držati sitima duže vrijeme.

Iako se margarin reklamira kao namirnica dobra za srce, on je često bogat trans mastima, a jedno istraživanje provedeno na štakorima otkrilo je da povećani unos trans masnih kiselina iz biljnih ulja koja se koriste u izradi margarina može kožu učiniti osjetljivijom na UV zračenje. Posljedice toga su oštećenje kolagena i elastičnosti. Zato kao zdraviju zamjenu pokušajte koristiti maslinovo ulje.

Također treba imati na umu da konzumacija prevelikih količina šećera može dovesti do brojnih zdravstvenih problema, a slatkiši mogu ubrzati i proces starenja kože. Zato kada nakon večere poželite pojesti nešto slatko, umjesto čokolade izaberite mješavinu svježeg voća i jogurta, po mogućnost grčkog koji sadrži više bjelančevina, a sve zasladite kašikom meda.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar