Osim što su njeni mirisni ljubičasti cvjetovi melem za vaše oči i nos, ona vam može poslužiti kao praktičan prirodni lijek za mnoge zdravstvene probleme.

Čak i obliku eteričnog ulja, lavanda je sigurna za bebe i djecu. Zahvaljujući sastojcima kao što su linalol i linalil-acetat, lavanda umiruje živce, poboljšava san, podiže raspoloženje, ublažava bolove, ubrzava zacjeljenje te ima antibakterijsko djelovanje.

Od sušene lavande možete pripremati mirisni čaj, a možete je dodavati i u svoja jela. Pomaže kod tjeskobe i depresije: lavanda ima sedativni učinak (umiruje), poboljšava raspoloženje i djeluje kao anksiolitik (ublažava tjeskobu)

Poboljšava san: lavanda podiže kvalitetu vašeg sna - uz njen miris u sobi ujutro ćete se probuditi osvježeni i odmorni.

Smanjuje razdražljivost: lavanda ulazi u interakciju s neurotransmiterom zvanim GABA i tako umiruje živčani sistem, smanjuje iritacije, ljutnju, agresiju i nemir.

Ublažava ubode i ubrzava zacjeljivanje rana: ova moćna biljka smanjuje iritacije na koži, svrbež od ugriza ili uboda kukaca te opekline nastale od sunca ili nekim drugim putem.

Njeguje kožu: zahvaljujući protuupalnim svojstvima i antioksidativnom djelovanju, lavanda je odličan izbor za njegu kože.

Potiče rast kose: lavanda potiče rast kose i njeguje folikule vlasi.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar