Patlidžani su neobično povrće koje pruža niz jedinstvenih zdravstvenih prednosti. Mogu pomoći u prevenciji osteoporoze, ublažiti simptome anemije, poboljšati kognitivne funkcije i zdravlje kardiovaskularnog sistema.  Patlidžani štite zdravlje probavnog sistema, potiču mršavljenje, pomažu u boljoj kontroli dijabetesa, regulišu razinu stresa i mogu smanjiti rizik od nastanka raka.

Izvrsna ljekovita svojstva patlidžana dolaze upravo iz njegove nutritivne vrijednosti. U sastavu patlidžana pronalazimo vitamin C, K, B6, tiamin, niacin, magnezij, fosfor, bakar, dijetalna vlakna, folnu kiselinu, kalij i mangan. Patlidžani sadrže jako malo zasićenih masnih kiselina.

Patlidžan je najbolje konzumirati između avgusta i oktobra, a veganska ga kuhinja prepoznaje i kao odličnu alternativu za meso, jer je dobar izvor proteina. Sorte patlidžana imaju plodove teške do kilograme, no u svijetu se razlikuje veliki broj sorta koje se razlikuju po veličini i obliku ploda, boji ploda, visini stabiljke.

Kada birate patlidžan, pokušajte ga stisnuti. Ako se koža vrati na mjesto, znači da je zreo, a ako ostane udubljenje, nije. Kod kuće ih čuvajte na temperaturi oko 10°C, a nemojte ga rezati prije spremanja, jer se brzo pokvari ako mu je "meso " otkriveno.

Gorki okus patlidžana možete neutralizirati korištenjem soli prije kuhanja. Narežite patlidžan na željenu veličinu te komade posolite i ostavite da tako stoje 30 minuta. Patlidžan se može kombinovati s velikim brojem namirnica, a smatra se da je komplementarna namirnica koja balansira sve druge okuse.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar