Najčešći obrok za zaposlene su grickalice ili brza hrana.

Pod izgovorom "nemam vremena" mnogi ne unose kvalitetan izbor namirnica. Posljedice su gojaznost, pojava celulita, hronični umor, slabljenje imuniteta, problemi s kardiovaskularnim sistemom. Postoji još jedna, gora grupa radnika, koji ne jedu sve dok ne stignu kući. Oni takvim režimom ostaju bez energije, s lošim poslovnim rezultatima i ozbiljnim zdravstvenim posljedicama.

Nutricionisti savjetuju da na poslu smanjite konzumiranje kofeina. Jedite što manje slatkiša, a pojačajte dozu orašastih plodova u svakodnevnom meniju: oni pomažu da održite osjećaj sitosti, odlični su za rad mozga i srca. Također, da biste izbjegli probleme s varenjem pijte dosta jogurta (makar jedan dnevno). Doručkujte prije odlaska na posao (makar pokušajte), a kada ogladnite na poslu, pojedite manji obrok koji ste prethodno pripremili kod kuće. Stručnjaci tvrde da je hranu za posao ipak najbolje spremati kod kuće. Zdravije, jeftinije i definitivno s zdravstvenog aspekta kvalitetnije. 

Problem kod ishrane zaposlenih je intenzivan osjećaj gladi koji se javlja poslije radnog vremena. Zbog toga, ali i zbog umora, većina ljudi po povratku kući nema volje da sprema kvalitetnu hranu, već se opet zadovoljava brzom hranom. Rješenje je u pripremi osvježavajućih grickalica, (kriška raženog hljeba premazana puterom od kikirikija i medom pomoći će vam da dočekate ručak), koje će vam zavarati glad i obezbijediti energiju za spremanje kvalitetnog obroka.

Voćni jogurt idealna je užina za zaposlene. Domaći jogurt napravite od dvije banane i običnog jogurta. Ako čeznete za slatkišima, možete pojesti kesicu suhog voća, a umjesto čipsa i slanih krekera tu su bademi, lješnici, sjemenke suncokreta… Izbjegavajte gazirana pića, crne čajeve i kafu u većim količinama.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar