Željezo u hrani važno je za pravilno funkcionisanje našeg organizma, jer radi manjka željeza u krvi nastaje anemija. Stoga je važno obratiti pažnju na namirnice koje konzumiramo i pobrinuti se da se na tanjiru nađe hrana bogata željezom.

CRVENO MESO

Najbolji izvor željeza je crveno meso, jer se željezo u crvenom mesu nalazi u obliku koji je iskoristiviji nego u drugim biljnim izvorima. Dodatni razlozi koji idu u prilog mesu su i proteini mesa koji poboljšavaju njegovu lakšu probavljivost. Osim kao vrlo vrijedan izvor željeza, crveno meso sadrži niz drugih za organizam važnih mikronutrijenata kao što su cink, selen, kalij i niz B vitamina, uključujući niacin, riboflavin, tiamin i vitamin B12.

PILETINA

Ako ne volite crveno meso, ne morate biti zabrinuti, jer ga možete zamijeniti piletinom ili puretinom koje su također dobar izvor željeza. Samo mala porcija piletine ili puretine sadrži oko 1 mg željeza.

ZELENO POVRĆE

Ako želite ukusan prilog, pripremite ga od kelja, špinata ili drugog omiljenog povrća. Kuhajte ga na pari ili svježu namirnicu dodajte salati. Uvijek ih možete pripremiti u gusti napitak.

RIBA

Ribu je uvijek dobro jesti, pun je proteina a u vašu će prehranu unijeti željezo. Tuna i sardine su odličan izvor ovog minerala.

JAJA

Kajgana, kuhana, na oko... kako god volite jesti svoja jaja, ona pružaju organizmu dobro dozu željeza. Ako uz doručak pijete kafu ili čaj, morate znati da sprečavaju dobru razgradnju željeza u tijelu.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar