Kao što postoje poklonici vegetarijanske, makrobiotičke i veganske, tako postoje i poklonici sirove prehrane. Riječ je o prehrambenom trendu koji propagira konzumiranje sirove, industrijski neprerađene i termički neobrađene hrane.

Teorija ovog prehrambenog trenda počiva na premisi da namirnice ne treba izlagati temperaturi iznad 46 stepeni Celzijevih, jer je na taj način moguće očuvati enzime u biljkama koji će omogućiti najbolju apsorpciju i iskoristivost nutrijenata koje hrana nudi.

Provođenje prehrane sirovom hranom nije nimalo jednostavno. Većina poklonika puno vremena provodi u kuhinji guleći, cijedeći, sjeckajući, pasirajući i dehidrirajući namirnice. Razlog tome je što 75% ovog načina prehrane čini voće i povrće. No, jedu se i alge, klice, cjelovite žitarice, mahunarke, sjemenke, suho voće i orašasti plodovi. Većina ljubitelja ovog prehrambenog stila su vegani, iako određeni dio pristalica jede sirovu ribu, nepasterizirano mlijeko, pa čak i sirovo meso i jaja.

Za praćenje ovog programa prehrane potrebno je puno eksperimentiranja i maštovitosti. Poput drugih prehrambenih trendova i ovdje je riječ o životnom stilu, a ne samo dijeti. No, budući da je prehrana sirovom hranom siromašna kalorijama, jednom kada se usvoji brzo dovodi do gubitka suvišnih kilograma.

Pobornici ističu i zdravstvene blagodati ovog prehrambenog stila, od više razine energije do manjeg rizika bolesti srca i krvnih žila te karcinoma. Iako rijetke studije koje su se bavile utjecajem sirovojedstva na zdravlje potvrđuju smanjenje ukupnog holesterola i razine triglicerida u serumu, ista istraživanja ukazuju i na smanjenje HDL kolesterola te povećanje razina homocisteina što povisuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Povećana razina homocisteina posljedica je manjka vitamina B12 kojeg u aktivnom obliku ima jedino u namirnicama životinjskog porijekla.

Postoji još razloga za zabrinutost. Naime, njemački naučnici pratili su zdravstveni status skupine Nijemaca koji su konzumirali sirovu hranu približno tri godine, jer su smatrali da je moralno ispravna i posjeduje zdravstvene blagodati. Neki od ispitanika bili su vegetarijanci, a neki su konzumirali i sirovo meso. Nakon izvjesnog vremena kod trećine raw-foodista primjećen je hronični nedostatak energije koji se kod žena očitovao u vidu reproduktivnih smetnji. Polovina žena izgubila je menstruaciju dok su neke imale neredovne cikluse. Znanstvenici su zaključili da je do ovih smetnji došlo zbog nedovoljnog energetskog unosa.

Valja napomenuti da je kod pobornika sirovojedstva uočen gubitak koštane mase. Valja, također, imati na umu da sirovojedstvo nije nikako prikladno za dojenčad i djecu.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar