Ovisnost o hrani čest je problem u razvijenom društvu kojem i sami pripadamo, a uključuje ponašanja poput prejedanja, žudnje za hranom i nedostatak kontrole nad količinom pojedenog.

Žudite za hranom uprkos punom želucu

Žudnja i glad nisu ista stvar. Zapravo ne osjećate glad, jer ste upravo pojeli obrok, ali ipak negdje u vašem mozgu postoji potreba da pojedete još nešto, na primjer, desert. To je prilično uobičajeno i ne znači nužno da imate problem, jer kod većine ljudi povremeno se javlja žudnja za hranom. Problem nastaje ukoliko prečesto žudite za hranom i niste se u stanju kontrolisati. 

Jedete puno više nego što ste planirali

Kakva je šteta od malog komada čokoladnog kolača? To vas sigurno neće ubiti. Sve je dobro kad znamo mjeru, zar ne? Za neke ljude, ne postoji kocka čokolade ili jedan komad torte. Jedna kocka postane cijela čokolada, a jedan komad cijeli pladanj kolačića. To je fenomen "sve ili ništa" koji je čest kod svih vrsta ovisnika. 

Jedete dok ne osjetite da vam je želudac prenatrpan

Prepustili ste se žudnji i počeli jesti, zalogaj za zalogajem, sve dok niste osjetili da vam je želudac pun. Naravno, pod uvjetom da već nije bio pun kad ste počeli jesti. Ali, na žalost, još uvijek niste gotovi. Nastavljate jesti, pa onda opet jedete. Kada ste napokon zadovoljili žudnju shvatite da ste toliko pojeli da jedva dišete. 

Nakon pretrpavanja hranom osjećate krivicu, ali sve ćete opet ponoviti

Ukoliko ste pokušali upregnuti svu snagu volje ne biste li uspjeli kontrolirati unos nezdrave hrane, a na kraju ste ipak popustili žudnji vjerojatno ćete se suočiti s grižnjom savjesti. Činiti će vam se da radite nešto jako loše i da sami sebe varate. To bi moglo u vama stvoriti osjećaj da ste slabi i da vam nedostaje discipline. Uprkos tome, prvom prilikom sve ćete ponoviti.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar