Propolis je kruti pčelinji proizvod dobiven preradom biljnog nektara. Propolis je mnogima omiljeno "čudo" iz prirode bilo da se koristi kao kapi ili u spreju, jer je koristan za grlo, kad vas muči herpes ili kada se porežete. 

Ugodnog je aromatičnog mirisa, žuto-zelene do tamno smeđe boje. Sastav propolisa nije stalan već ovisi o vrsti i sorti biljaka koje pčele posjećuju, godišnjem dobu, klimatskim (ne)prilikama i drugim stvarima. Njegovi glavni sastojci su vosak, pelud i smole, a tu su i različite aktivne tvari kojih je do danas širom svijeta izolovano više od 300.

Antibiotski učinci propolisa vezuju se uz prisutnost i sinergističko djelovanje brojnih fitohemikalija poput flavonoida, fenolnih kiselina i njihovih estera, diterpena, naringina i hidroksiflavona imena galangin jakog antioksidativnog učinka. Svakako treba spomenuti prisutnost aminokiselina, vitamina B1, B2, B6, C i E, te mineralnih tvari.

Propolis se u narodnoj medicini koristi još od prahistorije. Poznat je bio narodima u starom Egiptu, Mezopotamiji, Grčkoj i Rimu. Najčešća je njegova primjena u jačanju imuniteta, zacjeljivanju rana, liječenju gljivičnih i bolesti usne šupljine, grlobolje i slično. 

Argentinski su pčelari nekad davno protiv prehlade žvakali sirovi propolis, dok su tamošnji pastiri protiv probavnih tegoba koristili mješavinu propolisa, meda i mlijeka.

Danas je propolis sastojak mnogih bezreceptnih lijekova, dodataka prehrani i prehrambenih proizvoda specifičnih svojstva i djelovanja koji se nazivaju funkcionalnom hranom. Ovaj pčelinji proizvod posebno je djelotvoran protiv infekcija gornjih dišnih putova uzrokovanih gram-pozitivnim bakterijama kao što suone iz rodova Streptococcus i Staphylococcus.

Propolis izuzetno pozitivno djeluje na zdravlje usne šupljine, desni i zuba. Često se protiv neugodnih afti borimo upravo propolisom. Osim toga, aktivne tvari propolisa sprečavaju rast i razmnožavanje anaerobnih bakterija oko zuba kao što su Aggregatibacter actinomycetemcomitans, Fusobacterium nucleatum, Porphyromonas gingivalis i Prevotella intermedia. Sve su to vrste koje izazivaju periodontitis odnosno parodontozu - neželjenu pojavu čijim napredovanjem dolazi do gubitka zubi.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar