Glicerin je neutralna, bezbojna i viskozna tečnost koja se često koristi u kozmetici. Ukus glicerina je pomalo opor i slatkast i ima visoku tačku ključanja.

Nastaje preradom biljne ili životinjske masti (loj) i kao nus proizvod u procesu obrade nafte i sapuna. Pripada grupi ugljenih hidrata - poliola (šećerni alkohol). Glicerin se upotrebljava kao supstanca koja apsorbuje vlagu (u prehrambenoj industriji, kozmetici, industriji boja i lakova, tekstilnoj industriji, proizvodnji plastike i elektronskih komponenti).

Glicerin deluje kao sunđer. Šta to zapravo znači? Obzirom na to da je on osmotski aktivna čestica, on povlači vodu iz dubokih kožnih slojeva i šalje ih na površinu. Koža izgleda hidrirana na površinama, dok je u dubokim slojevima sušena i oštećena. Glicerin upija vlagu iz atmosfere samo ako je vlažnost zraka veća od 70%, ako nije, osjetit ćete posljedice na svojoj koži.

Glicerin za kosu

Najjednostavniji način: dodajte nekoliko kapi glicerina u šampon kod svakog pranja kose i kosa će postati poslušna, meka i hidratizirana. Glicerin možete dodavati i u maske za kosu. Ova viskozna supstanca obavija dlaku i vlaži je.

Glicerin za ruke

U trgovinama možete pronaći kreme za ruke s glicerinom. Izuzetno su korisne, kako za hladne, tako i za vrele dane. Zimi štite ruke od hladnoće, ljeti ublažavaju iritaciju i svrab kože. Možete jednostavno staviti malo glicerina na problematične i suhe dijelove ruku ili napraviti kupku za ruke: nekoliko kapi glicerina staviti u toplu vodu.

Glicerin za lice

Glicerin se odavno koristi u kozmetičkoj industriji i uprkos evoluciji različitih komponenti u kozmetici i dalje je popularan među proizvođačima. Činjenica je da on posjeduje jedinstvenu sposobnost - brzo upija vlagu i dugo je čuva. Ako ga nanesete na lice, koža ga neće apsorbirati, nego će glicerin stvoriti nevidljiv film koji privlači mikroskopske molekule vode koji se nalaze u zraku i samim tim hidratizira kožu. Ako živite tamo gdje je vlažnost visoka - glicerin je vaš nezamjenjiv pomoćnik. Ako vlažnost nije visoka, glicerin počinje tražiti vodu u dubljim slojevima koži dehidrirajući je. Nemojte koristiti glicerin za njegu kože lica i kose kod niske vlažnosti zraka.

Glicerin za pete

Glicerin možete koristiti za njegu grube kože ruku, stopala i ispucale pete. Recept je provjeren i djelotvoran. Nakon desetak dana vidjet ćete fantastične rezultate. Vaše pete postat će roze boje, nježne i meke, a nokti će dobiti lijep sjaj.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar