Mnoge dijete imaju manje ili više uspjeha ili neuspjeha. Međutim, stručnjaci upozoravaju da ne treba tako lako počinjati s dijetama za brzo mršavljenje, jer to može donijeti više štete nego koristi.

Iako postoji veliki broj različitih dijeta (suština svih je smanjenje broja unetih kalorija po obroku), po pravilu, nakon ovih dijeta, osobe vraćaju težinu čak i brže nego što su smršale. Evo kako da saznate da li ste izabrali pravu dijetu za vas:

Osećaj gladi

Jedan od jasnih znakova neadekvatne dijete je osećaj gladi. Ako tokom pridržavanja određene dijete osećate nepodnošljivu glad, onda ta dijeta nije za vas.

Loše raspoloženje

Generalno, dijete u kojima se nekoliko istih proizvoda konzumira pet ili više dana - definitivno nesu za vas. Ovo znači da vi lišavate svoje tijelo različitih neophodnih supstanci, vitamina i minerala. Ovo nesumnjivo utiče na zdravlje i normalno funkcionisanje organa. Nedostatak nutrijenata u ishrani direktno utiče na raspoloženje. Manjak vitamina B ili magnezijuma može čak da uzrokuje depresiju.

Pogoršanje zdravstvenog stanja

Neodgovarajuća dijeta može da naruši zdravlje. Ova opasnost je naročito izražena kod dugotrajnih dijeta. Na primer, proteinska dijeta smanjuje težinu brzo, ali previše proteina u ishrani iscrpljuje bubrege i jetru.

Izgled

Nakon jedne sedmice od početka dijete, možda ćete primjetiti da izgledate gore: koža će poprimiti sivkastu nijansu, kosa će biti kruta i bez sjaja, a nokti će se listati. Ovo su signali da su vašem telu hitno potrebni proteini, vitamini i minerali.

Monotona ishrana

Možda najgori tip dijeta su one bazirane samo na jednoj namirnici npr. jogurt ili heljda. Da bi normalno funkcionisalo, tijelu je potrebna određena količina masnoće, proteina, ugljenih hidrata, minerala i vitamina. Ako jedete samo jednu namirnicu - to neće tijelu obezbediti neophodne nutritijente

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar