Kivi je voćka koja je svoj naziv dobila po istoimenoj ptici koja naseljava Okeaniju. Pored toga što je ukusan, kivi je i veoma zdrav. Antioksidansi i vitamin C su dva najbitnija sastojka kivija.

Količina vitamina C na 100 grama kivija je 98 miligrama, što je skoro duplo više nego što je slučaj s pomorandžom i limunom. Konzumiranjem jednog parčeta kivija u organizam unesemo više od 80% dnevne doze vitamina C. Preporučuje se konzumiranje kivija ujutro uz doručak. Kivi jača imuni sistem, snižava visok krvni pritisak, štiti od kancera i raznih alergija i prehlada.

Količina vitamina C u kiviju pomaže organizmu da neutrališe slobodne radikale i tako se naše tijelo štiti od mnogih bolesti, naročito od onih koje imaju veze sa starenjem. Konzumiranje kivija podmlađuje ćelije u organizmu i generalno čuva zdravlje celog tijela.

Preporučuje se konzumiranje kivija osobama koje puše i unose dosta alkohola, dijabetičarima, osobama sklonim alergijama i prehladama, trudnicama, starijim osobama, ženama u menopauzi, osobama koje boluju od katarakte i osobama s bolestima imunodeficijencije.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar