Kućni testovi za trudnoću su prilično sigurni i tačni. Ako dobijete pozitivan test, otiđite kod ginekologa kako bi vam on to potvrdio. No, u nekim rijetkim trenucima, test može pokazati krivi rezultat. Kako biste dobili što tačnije rezultate, "ulovite" prvi jutarnji urin ili u najboljem slučaju, posjetite liječnika.

Rok trajanja testa

Prvi razlog je da je testu "istekao rok trajanja". Tada vam može pokazati netačno negativan rezultat. To se događa zbog toplote i vlage kojoj je test izložen, tako da pazite na datum.

Lijekovi za plodnost

Prije nego što vam izostane mjesečnica i posumnjate da ste trudne po hormonima se iz krvi može saznati jeste li ili ne. No, ako ste podvrgnuti tretmanima za plodnost, odnosno umjetnu oplodnju, moguće je da se pojavi lažno pozitivan test.

Pobačaj

Ako ste u posljednje vrijeme imali spontani pobačaj, hormoni u krvi mogu ostati visoki kao da ste trudni, ali niste. To traje nekoliko dana.

Lijekovi

Neki lijekovi povećavaju razinu HCG hormona u krvi. Posebno lijekovi za tjeskobu, diuretici i antihistaminici. Oni mogu učiniti da dobijete lažno pozitivan rezultat.

"Hemijska" trudnoća

Iza naziva krije se rijetka pojava, kada se spoje spermij i jajašce, stvore embrijo, ali se on ne "zakači" u maternici. HCG hormon i dalje se pokazuje u visokim količinama, ali žena nije trudna.

Vanmaterična trudnoća

Rezultat na testu je pozitivan i žena zaista jest trudna, no nažalost, ta trudnoća nije na pravom mjestu. Ako napravite test i on bude pozitivan, a osjetite bol u trbuhu, krvarite ili se ne osjećate dobro, obavezno posjetite liječnika.

Ostavili ste test da predugo "odstoji"

Urinirali ste na štapić i sada nervozno čekate. Iako biste pažnju trebali zaokupirati nečim drugim kako bi vrijeme što prije prošlo, nemojte previše odlutati. Ako test predugo stoji može dati lažno pozitivan rezultat.

Bolesti

Na rezultat testa za trudnoću utiču urinarna infekcija, bolesti bubrega, ciste ili rak na jajnicima.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar