Grašak je izvrstan primjer skromnog, a vrijednostima bogatog povrća. Obiluje mnogim važnim nutrijentima, uključujući vitamine A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B6, C, K, minerale kalij, željezo, magnezij i mangan. Bogat je i bjelančevinama (legumin, legumelin, vicilin, trigonelin).

Jedna od najraširenijih zeljastih biljaka iz porodice mahuna je grašak. Najveći proizvođači graška u svijetu su Kina, Indija, Rusija i Amerika. Kao odličan izvor vlakana grašak pomaže kod održavanja, očuvanja probavnog sistema te poboljšanja probave. Ovo povrće bogat je izvor željeza što znači da djeluje povoljno na naš imunološki sistem. 

Djeluje na umor i bezvoljnost, a budući da sadrži željezo poboljšava uspješniju izgradnju stanica u krvi. Grašak je bogat vitaminom K pa možemo zaključiti da je važan za srčano-krvožilni sistem, očuvanje i zdravlje kostiju. Sprečava osteoporozu, a pridonosi aterosklerozi. Redovna konzumacija graška može eliminirati pojedine bolesti blažeg oblika, ali i ublažite neke jače.

Ova mahunarka bogat je izvor antioksidansa kao što su flavonoidi, polifenoli, karotenoidi i fenolna kiselina. Prema jednim od zadnjih istraživanja konzumacija graška pomaže kod raka želuca zbog sastojka koji se zove kumestrol, a važan je i kod gubitka tjelesne mase.

Štiti naše tijelo od bronhitisa, artritisa i Alzheimerove bolesti. Važan je kod ljudi koji su u depresiji, jer utiče na poboljšanje raspoloženja, uklanja umor, reguliše krvni pritisak, jača živčani sistem, koristi se za detoksikaciju organizma i djeluje pozitivno na stanje naše kože.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar