Navika ispijanja kafe za mnoge je nezamjenjiv užitak, ali kafa pored svojih prednosti ima i nedostatke koji zavise od količine kafe koju konzumiramo na dnevnoj bazi. Saznajte kako broj šoljica kafe na dan može da utiče na tijelo, zdravlje i raspoloženje.

Jedna šoljica kafe dnevno

Prednosti: Šoljica kafe na dan reguliše visinu krvnog pritiska i pozitivno utiče na krvne sudove. Kafa je odličan antioksidans i podstiče moždane aktivnosti.

Nedostaci: Šoljica kafe je dovoljna da vam poremeti san i drži vas budnima tokom noći, jer je potrebno čak osam sati da kofein potpuno nestane iz tijela. Izbegavajte da pijete kafu u kasno popodne i večer i uživajte u jutarnjem ritualu.

Dvije šoljice kafe dnevno

Prednosti: Ovakva količina kafe na dnevnoj bazi je odlična prevencija protiv Alzheimerove bolesti odnosno od tolike doze kofeina raste količina proteina u mozgu koja utiče na gubitak pamćenja. Ispijanje dvije šoljice kafe 30 minuta prije naporne aktivnosti pružt iće vašem tijelu veliku dozu energije.

Nedostaci: Dvije šoljice kafe u trudnoći su prevelika doza kofeina, jer on utiče na proizvodnju hormona kortizola i adrenalina što može da uzrokuje spontani pobačaj.

Tri šoljice kafe dnevno

Prednosti: Tri šoljice kafe dnevno sprečavaju nastajanje raka jajnika kod žena. Ova količina crnog napitka pozitivno utiče i na muškarce, jer sprečava nastajanje žučnog kamenca.

Nedostaci: Ova doza kafe na dnevnoj bazi zbog velike količine kofeina povećava rizik od srčanog udara.

Četiri šoljice kafe dnevno

Prednosti: Četiri šoljice kafe sadrži oko 400 miligrama kofeina što je vrlo snažan antioksidans koji "čisti" organizam i pomaže u borbi protiv različitih oblika tumora, raka prostate i dijabetesa tipa 2.

Nedostaci: Velika količina kafe dnevno može da dovede do reumatskog artritisa i da izazove nervozu i anksioznost.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar