Prisustvo određenih boja obezbeđuje dobar feng shui. Međutim, rad s njima može biti komplikovan, tvrde feng shui stručnjaci i dekorateri enterijera. Iako je pronalazak pravih feng shui boja jednostavan, potrebno je posjedovati određena znanja i slijediti pravila kako bi određena boja skladno djelovala u prostoru.

Boja je živa i njeno dobro djelovanje prilikom prisustva u vašem domu ili kancelariji zavisi od mnogo faktora. Dva faktora su glavna, a to su svjetlost i druge boje u okruženju. Prema feng shui metodi svaka boja se smatra izrazom jednog od 5 elemenata - vatre, vode, zemlje, metala i drveta.

Svaki od ovih elemenata upravlja određenim prostorom vašeg doma. To se dešava prema feng shui energetskoj mapi vašeg prostora koju nazivamo Bagua. Kada je vaš izbor boja fokusiran na jačanje i njegu feng shui elemenata područja koja ukrašavate, kao rezultat toga javlja se pozitivna energija. Boje prema feng shui filozofiji bi trebalo da birate prema potrebi za određenom vrstom energije koju želite da unesete u vaš dom. 

BOJE ELEMENATA ZEMLJE - ishrana i stabilnost

Element zemlje je potreban za održavanje zdravlja i unutrašnje ravnoteže. Zemlja je glavni feng shui element sjeveroistočne i jugozapadne oblasti Bagua. Središtem vašeg doma i kancelarije upravlja zemljani elemanat. Boje koje pripadaju istom su: svijetlo žuta, bež ili boja kože, boja zemlje i pješčane boje.

BOJE ELEMANATA METALA - jasnost i preciznost

Feng shui metalni elementi donose kvalitete poput oštrine, preciznosti i efikasnosti. Njihovo uravnoteženo prisustvo pomoći će vam da živite jasno vidjevši stvari oko sebe. Prisutnost metalnih elemenata u vašem domu pomoći će vam da održite smirenost, jasnoću i uklonite sve smetnje. Metal je dominantan element feng shui zapadne i sjeverozapadne oblasti Bagua. Boje metala su: siva i bijela.

BOJE ELEMENATA VODE - lakoća i obilje

Harmonični feng shui vodeni element donosi osvježavajuću energiju smirenosti, lakoće i čistoće prostoru. Vodeni element je drevni simbol obilja i veoma moćan feng shui lijek za bogatstvo. Ovo se naročito odnosi na upotrebu feng shui fontana i ogledala. Voda je feng shui element sjeverne Bagua oblasti u vašem domu. Istočna i jugoistočna područja vašeg doma također imaju koristi od snažnog vodenog elementa. Boje vodenih elemenata su: plava i crna.

BOJE ELEMENATA DRVETA - rast i vitalnost

Bujan i ljekovit, element drveta prema feng shui filozofiji donosi energiju zdravlja, vitalnosti i rasta. Također, element drveta je izraz obilja pa se koristi kao sredstvo za privlačenje bogatstva i prosperiteta. Ovo je također povezano s upotrebom biljaka i stabala u cilju privlačenja novca. Drvo je feng shui element istočne i jugoistočne Bagua oblasti vašeg doma. Također, područje južne Bagua oblasti može imati korist od drvenih elemenata. Boje elemenata drveta su: braon i zelena.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar