Prehlada praćena glavoboljom, kašljem i osjećajem nemoći može potrajati sedmica. Najbolje rješenje bi bilo ostati kod kuće nekoliko dana i ne izlaziti na hladan zrak, no nažalost, to rijetko ko sebi može priuštiti.

Kako biste sebi tokom prehlade olakšali rad na poslu, okrenite se terapiji prirodnim sredstvima. Neke od njih možete pronaći u svojoj kuhinji, na primjer, začini koje koristite za supe, variva i ostala jela mogu vam zaista pomoći u smislu jačanja imuniteta te ublažavanja simptoma prehlade.

ORIGANO

Možete koristiti svježi i sušeni origano, ali najbolje je uzeti ulje origana i to vrstu origanum vulgare. Osim za prehladu, dobro će vam doći kod psorijaze, herpesa, astme i želučanih tegoba. Ovaj omiljeni začin bez kojega je pizza nezamisliva, sadrži karvakrol koji ima antivirusna i dezinfekcijska svojstva. Ulje origana razrijedite u vodi ili čaju te popijte ili se inhalirajte njime.

CIMET

Začin naročito aktuelan u zimsko doba u jelima poput pite od jabuka ili ipak kuhanoga vina izvrstan je antioksidans te ublažava simptome gripe i prehlade. Ojačava imunitet, ublažava kašalj i bol u sinusima. Najbolji je u kombinaciji s đumbirom ili s medom. Stavite u 1 dl mlake vode 1 kašiku meda s dvije kašike mljevenog cejlonskog cimeta i sve dobro promiješajte te pijte nekoliko puta na dan.

KURKUMA

Poznati indijski začin drevna ajurvedska medicina koristi u liječenju astme, probavnih problema i visokog krvnog pritiska, a dobar je i diuretik. Ima protuupalna svojstva te umanjuje bolove u nosu i grlu te olakšava gutanje. Napravite smjesu od 100 grama meda i 1 kašike kurkume i stavite u teglicu. Uzimajte svaka dva-tri sata po pola čajne kašike.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar