Štitnjača je mala žlijezda s velikom ulogom u našem organizmu i važno ju je dobro čuvati. Postoji uistinu mnogo namirnica koje vam zaista mogu biti od pomoći kada dođe do poremećaja u radu štitne žlijezde.

Problemi sa štitnjačom mogu biti od malih povećanja koji ne zahtijevaju tretman pa do za život opasnih tumora. Ipak, najčešći problemi uključuju abnormalnu proizvodnju hormona pa razlikujemo:

Kako je svaka osoba drukčija, potreban je individualan pristup svakom pojedincu obzirom na dob, spol, dijagnozu i cilj, i u terapiji lijekovima, ali i u izboru namirnica i prehrane.

Ipak, istraživanja su izdvojila nekoliko osnovnih prehrambenih smjernica za poboljšanje funkcije štitnjače kroz pravilan izbor specifičnih hranjivih tvari (vitamina i minerala) i namirnica koje su njihov dobar izvor:

  • jod: kuhinjska ili morska sol, školjkaši, alge (arame, dulse, kombu, hijiki, nori, wakame), ribe dubokih voda, češnjak, sjemenke sezama, soja, špinat, listovi bijele repe
  • selen: žitarice, heljda, ječam, proso, raž, smeđa riža, zob, pivski kvasac, klice žitarica, pseudožitariceamarant i kvinoja, iznutrice, maslac, masna riba (harniga, tuna), školjke, sjemenke suncokreta i sezama, brazilski oraščići
  • bakar: plodovi mora (kamenice, škampi, školjke, rakovi), iznutrice (goveđa jetra, bubrezi, srce), cjelovite žitarice, orašidi i maslaci od orašida, mahunarke (grah, kikiriki, soja), čokolada, suho voće (grožđice)
  • cink: crveno meso, jaja, sir, iznutrice, plodovi mora, cjelovite žitarice, mahunarke, miso, tofu, pivski kvasac, kuhano zeleno povrće, grašak, gljive, sjemenke bundeve i suncokreta
  • mangan: cjelovite žitarice, ananas, orašidi, sjemenke, klice žitarica, alge, zeleno lisnato povrće, mahunarke
  • željezo: hem oblik (crveno meso, iznutrice, jaja) ne-hem oblik (cjelovite žitarice, povrće)
  • vitamini B kompleksa: cjelovite žitarice, pekarski kvasac, iznutrice, orašidi, mlijeko, jaja, crveno meso, perad, riba, svježe voće, zeleno lisnato povrće
  • vitamin C: citrusi (naranče, limun, grejp), zelene paprike, lubenica, dinja, bobičasto voće (jagode, borovnice, kupine, maline), kivi, rajčice, zeleno lisnato povrće
  • vitamin D: ulje od jetre bakalara, masne ribe, jaja, mlijeko
  • vitamin E: klice žitarica, hladno prešana biljna ulja, margarin od kukuruznog ulja, iznutrice, jaja, orašidi, suncokretove sjemenke, tamnozeleno lisnato povrće, batata
  • omega-3 esencijalne masne kiseline: riblja, biljna i ulja orašida, sjemenke (lan, sezam, bundeva) i njihova ulja, alge
  • tirozin: istraživanjima je utvrđeno da aminokiselina tirozin potiče moždanu aktivnost i važna je za pravilan rad štitnjače te potiče oslobađanje hormona rasta, sprječava umor i razdražljivost. Izvori su: meso, jaja, mlijeko i mliječni proizvodi, banane i bademi
OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar