Ljudi se na vegetarijanstvo odlučuju iz različitih razloga. Jedan od njih je zasigurno i gubitak kilograma. No, nije u pitanju samo regulisanje kilaže. Uklanjanjem mesa iz vaše prehrane dobit ćete dodatnu energiju, smanjit ćete rizik od srčanih bolesti i još mnogo toga učiniti za vaše zdravlje.

Evo samo nekih od prednosti vegetarijanstva:

1. Smanjit će se upale u organizmu

Meso može uzrokovati porast upala u tijelu nekoliko sati nakon konzumacije. Kao odgovor na životinjske masti, naše arterije se paraliziraju i njihova sposobnost širenja je prepolovljena, a naša pluća, također, postaju upaljena.
Ova upala je imunološki odgovor na uočenu prijetnju. Dugoročni učinci kontinuirane upale mogu dovesti do bolesti srca, dijabetesa, autoimune bolesti pa čak i raka.

2. Holesterol u krvi će se smanjiti

Meso i drugi proizvodi životinjskog porijekla sadrže zasićene masnoće, što je ključni faktor u podizanju razine holesterola u krvi. Povišena razina holesterola u krvi dramatično povećava rizik za bolesti srca i moždanog udara.

3. Smanjit ćete šansu za razvoj dijabetesa tipa 2

Istraživanja pokazuju da vegetarijanska prehrana može pomoći u prevenciji dijabetesa. Nekoliko istraživanja su otkrila da je veći unos životinjskih proteina povezan s dugoročnim rizikom za razvoj dijabetesa. Životinjska mast, željezo iz hrane životinjskog podrijetla i nitrati konzervansi u mesu štete stanicama gušterače, pogoršavaju upalu, uzrokuju debljanje pa čak i utiču na naše funkcije inzulina - sve što može povećati rizik za razvoj dijabetesa tipa 2.

4. Izgubit ćete nekoliko kilograma

Stopa pretilosti općenito je izuzetno visoka, ali utvrđeno je da je znatno niža u vegetarijanaca. Vegetarijanska prehrana, siromašna masnoćama i bogata svježim povrćem, voćem i cjelovitim žitaricama može dovesti do zdravog mršavljenja.

5. Izbjeći ćete toksine u hrani

Životinjski proizvodi prepuni su toksičnih sastojaka kao što su hormoni, herbicidi, pesticidi i antibiotici, a sve to može uzrokovati zdravstvene probleme. Uklanjanjem mesa iz vaše prehrane može vam pomoći i spasiti vas od opasnih virusa, bakterija i parazita koji se prenose hranom pod uvjetom da konzumirate svježe, organske proizvode.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar