Lubenica je osvježavajuće ljetno voće. Idealna je ako ste na dijeti, jer sadrži 93% vode i gotovo da nema voćke koja može da hidrira kožu kao ona, a pored vode tu su i vitamini A, B6 i C koji će vašu kožu da revitalizuju i zaštite je od sunca.

Lubenica je bogata likopenom - antioksidansom koji joj daje specifičnu crvenu boju (baš kao i kod rajčice) i smanjuje rizik nastanka raka prostate.

Ona ujedno štiti od bolesti srca te raka vrata maternice i jajnika, a smatra se kako poboljšava plodnost. Odlična je za detoksikaciju organizma. No, lubenica nema samo zdravstvene koristi. Sve se češće koristi u kozmetičke svrhe. Lubenica je bogata sastojcima koji mogu vašu kožu učiniti sjajnom i zdravom.

Za čistu kožu koristite tonik od lubenice koji će nahraniti kožu te je osvježiti. Mrlje na licu će biti manje vidljive, a zaustavit će bilo kakve upalne procese. Malo soka od lubenice stavite na vaticu te stavite na očišćeno lice.

Isperite kada se osuši. Možete napraviti i tonik od pola naranče i komadića lubenice koji se svakodnevno nanosi na lice, a u fižideru može stajati i do 5 dana. Nakon ispiranja ne zaboravite lice namazati kremom. Ako imate masnu kožu, u blender stavite lubenicu i jogurt. Koristite kao masku za lice. Ako ipak imate suhu kožu, jednostavno zamijenite jogurt bananom.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar