Iskustva ljudi koji pate od migrene, a uveli su jogu u svoju rutinu, pokazala su da im donosi daleko veće olakšanje od samih lijekova protiv bolova. Joga može biti korisna i za brojne faktore koji su povezani s migrenom poput spavanja, fizičke funkcije i kvalitete života.

Migrena pogađa žene 2 do 3 puta češće nego muškarce. Stres, loša cirkulacija, napetost u mišićima, nedostatak sna, fluktuacija hormona, promjena vremena...sve to dovodi do migrene.

Oni koji pate od migrene vrlo dobro znaju koliko su napadi ovakve glavobolje neprijatni i teški. Pulsirajući bol praćen mučninom, povraćanjem i preosetljivošću na svjetlost, otežava i najjednostavnije svakodnevne aktivnosti. Stručnjaci tvrde da je prakticiranje joge sve što vam treba u borbi protiv migrene, jer ona pomaže u otpuštanju napetosti i stresa.

Vježbajući jogu, opskrbit ćete vaš mozak s više kisika što će poboljšati vaše stanje. Osnovna načela u jogi su duboko disanje i izduživanje kralježnice. Dubokim disanjem smanjit ćete napetost u cijelom tijelu i umiriti um, a izduživanjem kralježnice i vrata te otvaranjem ramena omogućit ćete bolji protok krvi prema glavi.

Osim što će vam joga vježbe pomoći da trenutno ublažite bolove, dugoročno će se glavobolje smanjivati. Dobra je vijest i ta da bi migrene, jednom kad tijelo dovedete u balans, mogle i potpuno nestati.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar