Imate izrazito masnu kožu i probali ste sve kako biste smanjili njeno mašćenje, ali uzalud? Bez obzira na to kako njegujete lice i tijelo, koje kreme koristite, koža je i dalje masna. To je znak da je vrijeme da posebnu pažnju posvetite svojoj ishrani.

Pržena, masna hrana

Svi volimo da pojedemo prženu šniclu, rolovanu piletinu ili pohovano meso i pomfrit, ali ukoliko je masna koža vaš problem, bilo bi pametnije da neko vrijeme zaboravite na tešku i masnu hranu. Hrana koja obiluje zasićenim mastima povećava upalne procese na koži, što direktno vodi prema većem lučenju masnoća.

Mliječni proizvodi

Sirevi, pavlaka, sirni namazi, ali i samo mlijeko povezani su direktno sa problematičnom i masnom kožom, kao i kožom sklonoj aknama. Mliječne prerađevine mogu da uzrokuju začepljivanje pora i jače lučenje sebuma.

Čokolada

Čokolada sa visokim procentom mlijeka nikako ne čini dobro masnoj koži. Ukoliko čokolada sadrži visok procenat kakaoa možete je slobodno konzumirati.

Previše soli

Čipsevi i druge grickalice, različite mesne prerađevine, konzervirana gotova jela, supe iz kesice, prepune su soli. Konzumiranje ovakve hrane dovodi do dehidriranja kože, a to će usloviti lučenje viška masnoće.

Previše šećera

Znamo da nije zdravo, znamo da šteti zubima i da goji, ali namirnice sa mnogo šećera uz to izazivaju i više masnoće na koži.

Alkohol

Konzumiranje alkohola uzrokuje dehidriranost organizma, a koža tada luči više masnoća. Znate onaj osjećaj kada krenete pojačano da se znojite kada popijete koju čašicu više? To je to. Također, alkohol "traži" jaču i masniju hranu, što nas opet dovodi do toga da će se koža još više mastiti.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar