Ono što je potrebno kada nam kašalj zadaje probleme je čišćenje sluzi iz dušnika. Donosimo vam nekoliko domaćih napitaka za koje se smatra da potiču iskašljavanje i ublažavaju kašalj.

Sladić

Sladić smiruje sluznicu i ima dugu tradiciju u liječenju kašlja i astme. Čaj možete pripraviti od samog sladića ili malo te biljke dodati u drugi biljni čaj. Imajte na umu kako ne smijete pretjerati s pijenjem čaja, jer se mogu javiti povišeni pritisak, letargija i glavobolja.

Bosiljak

Kralj začina, bosiljak, tradicionalno se koristi kod upale desni i sluznice usta, prehlade, gripe ili kašlja. Svakodnevno pojedite deset listića bosiljka za doručak kao sredstvo zaštite od prehlade. Ako vas kašalj ipak spopadne, napravite čaj od bosiljka. Listove osušenog bosiljka prelijte kipućom vodom i ostavite u poklopljenoj posudi deset minuta. Čaj uzimajte redovno, ali nakon osam dana napravite pauzu od dvije sedmice.

Sljez

Najkvalitetniji je to čaj u listićima. Jednu kašiku sljeza polijte vrućom vodom i ostavite dvadesetakminuta. Po potrebi dodajte meda (odlični antiseptik koji smiruje podražaje grla i natečenost) i popijte. Ovaj čaj valja piti svježe pripravljen.

Krompir

Ukoliko je vaš kašalj suh, skuhajte ljuske od krompira i zasladite. Uzimajte po jednu kašiku nekoliko puta dnevno.

Majčina dušica

Skuhajte čaj od majčine dušice, ohladite ga i grgljajte. Kuhanjem čaja ste iz biljke izvukli tvar timol koji djeluje kao moćni antiseptik.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar