Žen-šen je biljka rasprostranjena u istočnim i centralnim djelovima Azije. Žen-šen znači čovječiji korijen, jer sam korijen biljke koji se koristi za liječenje podsjeća na ljudsku figuru. Kineska medicina stoljećima ovu biljku smatra čudotvornom. 

Razne vrste žen-šena, koje se danas mogu naći u širokoj prodaji, potiču iz Koreje, Kine, Amerike i Sibira, a sve su porijeklom iz porodice Araliacea. Cjelokupno iskustvo vezano uz ovu biljku govori da ona podstiče mentalnu i fizičku snagu i sposobnost, pa sveukupno blagotvorno djeluje na ljudski organizam.

U Kini žen-šen ima dugu tradiciju primjene. Primjenjivan je za povećanje fizičke i mentalne sposobnosti, utiče na smanjenje nivoa šećera u krvi i smanjuje loš holesterol, povećava izdržljivost, smanjuje umor i pokreće korištenje rezervi energije. Primenjuje se i kod nesanice, hroničnog umora i depresivnih stanja. Efikasan je u slučaju slabokrvnosti, upalnih procesa u zglobovima - artritis, cirkulacijskih poremećaja, impotencija.

Žen-šen sprečava povećanje nivoa šećera u krvi. Svojim utjecajem na žljezde s unutrašnjim izlučivanjem (endokrine žlezde) pomaže u boljem iskorištavanju vitamina i mineralnih materija u organizmu. Žen-šen ima sposobnost da povećava psihofizičku izdržljivost, utiče na moždanu aktivnost i stimuliše lučenje adrenalina. Utiče na poboljšanje plućne funkcije, čime se povećava koncentracija kiseonika u tkivima i smanjuje nastanak mliječne kiseline koja dovodi do osjećaja umora. 

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar