Stručnjaci prvenstveno savjetuju da tokom jeseni sirovo voće i povrće uvrstimo u našu prehranu, ali ne u neograničenim količinama. Važno je da se ne odričemo ničega i da ne pretjeramo ni u čemu, već da nađemo idealan balans koji odgovara našem organizmu.

Tokom jeseni, ponuda voća i povrća je izuzetno velika i raznovrsna i to treba iskoristiti svakodnevno. Također, stručnjaci savjetuju da pojedine vrste voća i povrća, karakteristične za jesen, zamrzavanjem sačuvate za zimu. Pored ovoga, u ovom periodu godine važno je unositi i dosta tečnosti. Zbog kišovitog i hladnog vremena ljudi uglavnom vrijeme provode kod kuće gdje se, iz monotonije i nedostatka aktivnosti, okreću prejedanju.

Ispitivanja u oblasti ishrane su pokazala da se veličina porcije kod većine ljudi udvostručila tokom posljednjih 25 godina i to nevezano koje je godišnje doba.


Stoga je važno da se smanji porcija i da se svaki čovjek informiše o tome šta je opravdana veličina porcija određenih namirnica za svakoga pojedinačno. Preporuka je da se obratite stručnjaku ukoliko tu veličinu ne znate sami da odredite.

Za one koji vole slatkiše, rešenje su niskokalorijski zaslađivači. Niskokalorijski zaslađivači se u prehrambenoj industriji koriste da bi se snizila energetska vrijednost prehrambenog proizvoda ili da bi se stvorio novi proizvod koji mogu koristiti osobe koje ne žele ili iz zdravstvenih razloga ne treba da koriste šećer.

Važno je napomenuti da svoje zdravlje najbolje čuvamo umjerenošću, bez pretjerivanje u bilo čemu, pa i u konzumiranju hrane, u čemu nam pomažu niskokalorijski zaslađivači.

Usljed nedostatka pravovremenih i stručnih informacija, građani se ponekad plaše da koriste niskokalorijske zaslađivače, jer nisu sasvim sigurni u njihovu zdravstvenu bezbjednost. Pritom zaboravljaju, a možda i ne znaju, da se oni nalaze u velikom broju namirnica koje svakodnevno konzumiraju. Niskokalorijski zaslađivači se najčešće koriste u bezalkoholnim napicima, slatkišima i drugim proizvodima konditorske industrije, kao i u prerađevinama od voća.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar