Origano predstavlja klasičan, neizostavan začin za pizze. Inače, jelima daje jaču aromu i može biti dio začinskih mješavina.

Origano se može koristiti i u obliku svježih listova, ali i kao usitnjeni i mljeveni začin.Radi se o biljci intenzivnog okusa i mirisa, a osim u kuhinji kao začin, može se koristiti i u kozmetici za njegu tijela ili u domaćinstvu protiv moljaca.

Eterično ulje origana iznimno je cijenjeno i često se koristi u aromaterapiji. Studije su pokazale kako ova biljka ima niz antibakterijskih, fungicidnih, antiviralnih i antioksidantnih svojstava, pa se, osim u kuhinji, origano koristi i u medicinske svrhe. 

Origano je djelotvoran kod akni, artritisa, kancerogenih oboljenja, upalnih stanja i mutacija stanica. Potiče probavu i funkcionisanje jetre i žuči te se uspješno primjenjuje kod akutne i hronične upale sinusa, viroze, gripe i prehlade, ali i hronične glavobolje. 

Origano je i jedan od najjačih prirodnih antioksidansa. Na primjer, ima 42 puta više antioksidativne aktivnosti nego jabuke. U odnosu na povrće, konzumiranjem origana dobivamo antioksidativnu aktivnost bez kalorija koje unosimo zajedno s hranom.

OZNAKE:
PODJELI:

Ostavi komentar